Rosengårds vd Klas Tjebbes är inte nöjd med Uefa. Foto: Petter Arvidson/BILDBYRÅN

Rosengårds vd: ”Man kanske ska lägga ner damfotbollen”

Uppdaterad
Publicerad

Rosengård står med ena benet i Champions League-semifinal.

Trots det räknar de med att gå back ekonomiskt på Champions League.

Nu rasar klubben mot Uefas senaste besked.

”Man kanske ska lägga ner damfotbollen”, säger deras vd Klas Tjebbes.

Att de ekonomiska skillnaderna mellan dam- och herrfotbollen är stora är inget nytt.

Medan Malmö FF:s herrar firar stora ekonomiska triumfer på att ”bara” gå till gruppspelet i Champions League (de har tjänat över 150 miljoner kronor på fjolårets CL-äventyr) går Linköping och Rosengård back, trots att de är framme i kvartsfinal.

Champions League dam

Rosengård går back

Båda de svenska klubbarna sökte resebidrag från sina respektive kommuner för sina bortamatcher i åttondelsfinalerna. Rosengård fick det, men Linköping fick det inte.

Trots detta går Rosengård inte plus på sitt deltagande.

– Det saknas väl runt 200 000 kronor, säger klubbens vd Klas Tjebbes till SVT Sport.

När han får höra talas om dagens Uefa-beslut (att utöka prispengarna för herrarnas Champions League och Europa League, men inte damernas), blir han besviken.

– Om siffrorna stämmer är det återigen ett slag i ansiktet på damfotbollen, säger han.

– Eftersom vi redan bara får 0,6 procent av herrarnas pengar och om man sen ytterligare minskar den delen... Man vet inte riktigt vad man ska tro. Då kanske man ska lägga ner damfotbollen.

”Ingen respons alls”

Tjebbes berättar att klubbarna jobbat hårt på att bearbeta Uefa, men att det är ett jobb som sker i motvind.

– Vi får liksom ingen respons alls egentligen. Det är bara ”Jaja, vi gör vårt bästa.” Men det är svårt att få en dialog med Uefa-ledningen, det kan jag erkänna. Det blir mer en envägskommunikation, säger han.

Har du något hopp om att det ska bli bättring?

– Hopp har man ju absolut. Och på sikt måste det bli ändring. Även om det på siffrorna verkar som att Uefa kämpar emot så kommer det i längden inte att spela någon roll, för på lång sikt så kommer damfotbollen att växa – trots Uefa höll jag på att säga.

– Men på kort sikt blir man bara deprimerad när man hör det.

”Märkligt...”

För Rosengård är Champions League ett tvåsidat mynt.

– Det är ju fantastiskt roligt att spela Champions League. Det är ju det finaste vi gör och för tjejerna är det en otrolig morot att få ha chans att vinna Champions League. För oss som sysslar med ekonomi är det märkligt att man måste betala för att få lov att vara med.

– Det finns uppenbarligen så mycket pengar inom Uefa. Men hittills har vi gått med förlust på att spela Champions League, enbart på grund av att vi är ett damlag.

Hur mycket har ni gått back?

– Svårt att säga. Men om man bara ska ta Uefa-pengarna så täcker det ju inte våra bortaresor. Jag skulle tippa på att det fattas runt 200 000.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Champions League dam

Mer i ämnet