Zlatan Ibrahimovic jublar efter Manchester Uniteds seger i Europa League. Foto: Bildbyrån

Manchester United vinnare av Europa League

Uppdaterad
Publicerad

Manchester United besegrade Ajax med 2-0 i finalen av Europa League på Friends Arena. I och med segern vann klubben även en plats i nästa säsongs Champions League, detta efter mål från Paul Pogba och Henrikh Mkhitaryan.

– Det var viktigt för oss. Det var allt eller ingenting. Vi ville spela Champions League, samtidigt som vi vann en titel som klubben inte hade vunnit, säger United-mittfältaren Juan Mata till SVT Sport.

Det var United som sparkade igång finalen av Europa League på Friends Arena. Och det var den engelska storklubben som sedan kontrollerade matchen från den första touchen, till domare Damir Skominas sista vissla.

Ledningsmålet kom redan i den 16:e matchminuten när Paul Pogba – via försvararen Davinson Sanchez ben – kunde skicka in 1-0 och ge United en drömstart. Ajax fick hålla mycket i bollen (67-33%) i första halvlek, men hade svårt att ta sig igenom ett kompakt engelskt försvar.

Europa League

– Det var ett lite turligt mål, men samtidigt skapar man sin egen tur. Det var dock resultatet som var viktigast för oss, samtidigt som vi gjorde en bra insats, säger Pogba.

Läs mer: Zlatan: ”Det var grymt”

Och om United fick en bra start i den första halvleken, var det ingenting emot den andra. Henrik Mkhitaryan höll sig framme och satte 2-0 redan efter två minuters spel och holländarnas uppförsbacken blev allt brantare.

Tillbaka i Champions League

José Mourinhos mannar kontrollerade resterande speltid och vann Europa League. Klubben är i och med denna seger, tillbaka i Champions League, turneringen klubben varit utanför de senaste två säsongerna.

Zlatan Ibrahimovic jublar efter slutsignalen av EL-finalen, tillsammans med Eric Bailly och Luke Shaw. Foto: Bildbyrån

”Pappa lärde mig att spela fotboll”

Paul Pogba var lycklig efter segern och berättade att det var ett målmedvetet lag som hade bestämt sig för att vinna.

– Det var viktigt för oss för att vi är United och vill vinna titlar. Det var också viktigt för att vi fick en plats i Champions League Vi ville inte avsluta säsongen med en förlust. Vi vann i stället tre titlar totalt, så det är ingen dålig säsong, säger han.

Pogba ägnade sin målgest efter 1-0 åt sin pappa som nyligen gick bort och avslutade med att berätta vart han finner sin styrka.

– Min pappa skulle aldrig tillåta att jag är ledsen. Han lärde mig att spela fotboll. Den här segern är för honom och för hela Manchester, säger Pogba till Kanal 9.

Läs mer: SVT:s liverapport – så var matchen minut för minut

Även mittfältaren, Juan Mata, var nöjd efter den vunna titeln.

– Det var en bra match för oss. Det var en svår match, då Ajax är ett ungt lag som spelar bra fotboll. Vi gjorde dock en bra insats och spelade som man ska göra i en final. Det var därför vi vann matchen, säger Mata.

Tränaren José Mourinho lättad efter segern. Foto: TT

Alla vinnare i Europa League

2010: Atlético Madrid

2011: Porto

2012: Atlético Madrid

2013: Chelsea

2014: Sevilla

2015: Sevilla

2016: Sevilla

2017: Manchester United

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet