Human Rights Watch slår larm inför VM i Ryssland. Foto: TT Bild

Människorättsorganisation slår larm inför VM i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Fifa har redan fått massor av kritik för förberedelserna inför fotbolls-VM i Qatar 2022. Nu riktas även kritik mot internationella fotbollsförbundet för förberedelserna inför VM i Ryssland 2018.

– Det är dags för Fifa att fixa det här. Det är inte för sent för Ryssland än och de är säkert långt före i förberedelserna jämfört med Qatar, säger Jane Buchanan på Human Rights Watch till AP.

HRW presenterar uppgifter om situation för de byggarbetare som jobbat med VM i Ryssland 2018. Rapporten visar att löner inte har betalats ut, flera månaders fördröjning på löneutbetalningar, inga anställningskontrakt, arbete i 25 minusgrader utan raster och minst 17 dödsfall, skriver fotbollskanalen.

Tidigare i år avslöjade det norska fotbollsmagasinet, Josimar, liknande uppgifter. Om att utländska gästarbetare utnyttjas för att bygga Zenit Arena i Sankt Petersburg. Flera fotbollsförbund krävde efter avslöjandet svar från Fifa.

–  Ryssland tilldelades värdskapet redan 2010 och Fifa har haft lång tid på sig att förbereda sig för det här, för att få reda på vad det är för land som är arrangör och vilka problem som är troliga att stöta på inför VM. Vi såg liknande arbetsvillkor inför OS i Sotji 2014, säger Jane Buchanan på Human Rights Watch till fotbollskanalen.

Minst 17 byggarbetare har dött

Building and Wood Workers International, en global fackförening berättade i maj för HRW att de känner till att minst 17 byggarbetare har dött under förberedelserna inför VM.

– De har gjort kontroller på plats och de har täta kontakter med arbetare och fackföreningar i Ryssland. Så vi ser på den informationen som väldigt trovärdig, säger Jane Buchanan.

Fifa svarar

Fifa säger att deras bild inte stämmer överens med HRW:s, även om man fortfarande stöter på ”avvikelser från gällande arbetsregler – något som man får räkna med i så här storskaliga projekt”.

Det yttersta ansvaret för att rimliga arbetsförhållanden upprätthålls ligger dock på de ryska myndigheterna, säger Fifa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.