Marcus Danielsons succédebut – öppnade målskyttet i 4-0-segern

Marcus Danielson klev direkt in i startelvan i sin landslagsdebut och gjorde 1-0 efter elva minuter. Det blev en behaglig dag på jobbet för Janne Anderssons landslag som vann mot Malta med 4-0.

– Jag kommer helt ren och kan bara stöta in bollen. Det var rysningar i hela kroppen, säger han till SVT Sport.

Marcus Danielson var inte ens uttagen i den ordinarie EM-kvaltruppen mot Malta och Spanien men plockades in när Pontus Jansson lämnade återbud. Då gick han rakt in i startelvan till förmån för Victor Nilsson Lindelöf som vilar ryggen.

EM-kval fotboll

Precis som så många gånger i allsvenskan sprang han mot den första ytan i straffområdet och var först på en hörna. Med vänsterfoten styrde han in sitt första landslagsmål elva minuter in i landslagskarriären.

Den svenska ledningen kändes aldrig hotad. När Joseph Mbong hamnade efter Andreas Granqvist stod svenskens tröja som en strut och domaren hade inte mycket till val. Straff som Sebastian Larsson säkert rullade in vid målvaktens vänstra stolpe. Hans första landslagsmål på över 70 matcher.

Där och då, efter en timmes spel gick luften ur malteserna som fram till dess ändå hållit uppe en hyfsad försvarsmur. Samme Mbong missade ett bra läge till reducering några minuter senare och såg ut att vilja sjunka genom marken.

Ett dråpligt självmål och en ny Sebastian Larsson-straff (i motsatt hörn) senare och det stod 4-0 bakom Henry Bonello.

– Jag tycker att straffen är solklar, säger Robin Quaison som ordnade straffen, efter matchen.

Allt enligt plan för Sverige som möter Spanien hemma på tisdag.