Marta har numera dubbla medborgarskap. Foto: Bildbyårn

Marta är svensk medborgare

Publicerad

FC Rosengårds Marta har blivit svensk medborgare. Den brasilianska landslagsstjärnan fortsätter dock att spela för Brasilien.

Under tisdagen har Marta hämtat ut sitt medborgarskapsbevis rapporterar Sydsvenskan.

 – Det gör det enklare för mig. Och jag trivs så väldigt bra i Sverige och kan tänka mig att bo här i framtiden också efter karriären. Då är det så mycket enklare när jag är svensk också. Jag har ju bott här så stora delar av mitt liv, har Marta tidigare sagt till Sydsvenskan.

Det svenska landslaget är dock inte aktuellt för världsstjärnan, eftersom hon under femton år spelat för det brasilianska a-landslaget.

Välmeriterad

Marta tillhör den absoluta världseliten och blev så sent som förra veckan uttagen i elitspelarnas drömelva. Hon har fem gånger mottagit priset som världens bästa fotbollsspelare. Föregående säsong utnämndes hon till en av världens tre bästa spelare (i sällskap av Carli Lloyd och Melanie Behringer) av FIFA.

Marta

Visa

Ålder: 31

Nuvarande klubb: FC Rosengård

Tidigare klubbar: CR Vasco da Gama (Brasilien), Santa Cruz-MG (Brasilien), Umeå IK (Sverige), Los Angeles Sol (USA), Santos (Brasilien), FC Gold Pride (USA), Western New York Flash (USA), Tyresö FF (Sverige)

Meriter i urval: Sju SM-guld, två cuptitlar, en Champions League-seger, skytterligavinnare i allsvenskan tre gånger om, utnämnd till världens bästa fotbollsspelare fem gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer