I Kina ska alla fotbollsspelare ha svart hår. Bilden är inte från händelsen. Foto: Bildbyrån.

Match avbröts – spelarna hade ”fel” hårfärg

Uppdaterad
Publicerad

Färgat hår går inte hem hos den kinesiska regimen.

En match i den kinesiska universitetsfotbollen för damer avbröts sedan flera spelare ansetts inte ha tillräckligt svart hår, rapporterar statliga medier.

Incidenten har fått stor uppmärksamhet på Weibo, den kinesiska motsvarigheten till Twitter, med över 400 miljoner visningar.

Händelsen kan ses som ett nytt exempel på det krympande utrymmet för individualism i det kommuniststyrda Kina – nyligen beordrades även herrlandslaget att täcka över sina tatueringar.

Universitetslagen Fuzhou och Jimei hade enligt medieuppgifter upplysts inför matchen om att färgat hår var förbjudet. Men trots varningen kunde officiella matchdelegater se att spelare från bägge lagen inte följt anvisningen.

Minst en Fuzhou-spelare ska sedan frenetiskt försökt att färga tillbaka håret till dess normala färg, utan att lyckas få det att torka i tid, enligt Beijing News.

Sprang till frisersalong – men hjälpte föga

Tidningen citerar även en person som var på plats som säger att flera spelare sprang till närmaste frisersalong för att köpa svart hårfärg.

Trots alla ansträngningar fick en spelare höra att hennes hår ”inte var tillräckligt svart”, vilket gjorde att laget inte kunde fick ihop tillräckligt med spelare och därmed fick avbryta matchen och förlora med 0–3.

Fuzhou University ville inte kommentera saken för AFP, men däremot citerades universitetet i China News med uttalandet om att förbudet mot färgat hår ”är i linje med gällande regler” från utbildningsministeriet i Peking.

Enligt den den officiella matchdelegaten säger regelverket att ”spelarna inte får färga sitt hår, ha konstiga frisyrer eller bära några accessoarer”, och tillägger att detta var känt före matchen i fråga.

KLIPP: Nya femårsplanen – ”make China great again” (30 oktober, 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.