Olof Mellberg. Foto: TT Bild

Mellbergs framtid avgörs i november

Uppdaterad
Publicerad

Olof Mellberg saknar tränarlicens och behöver dispens från förbundet för att leda Brommapojkarna i allsvenskan nästa år. Frågan behandlas just nu av Svenska Fotbollförbundet som väntas komma med besked i november.

Olof Mellberg tillträdde som BP-tränare inför säsongen 2016. Efter två raka seriesegrar, division 1 och superettan, är klubben nu klara för allsvenskt spel nästa år.

Men kanske har utvecklingen gått lite för fort. Mellberg har ännu inte hunnit genomgå den så kallade CBA Elit-utbildning för att få bli licensierad elittränare. Ska han leda ett allsvenskt lag behöver han dessutom ha påbörjat det efterföljande utbildningssteget ”Pro”. Det kommer inte hinnas med i tid till premiären i vår.

”Kan bli ett break”

Under den pågående säsongen har Olof Mellberg haft dispens från förbundet för att träna laget. I en intervju med Aftonbladet säger han att han nu sökt nytt tillstånd inför nästa år.

– Säger de nej till det, då kan det mycket väl bli ett break, säger Mellberg.

Behandlas av förbundet

Beslutet tas av fotbollförbundets licensnämnd. Ordförande Richard Jonsson säger till SVT Sport att nämnden har börjat titta på ärendet.

– Vi håller på med licensieringsprocessen och kommer lämna besked under november månad.

Hur ser Olof Mellbergs utsikter ut?

– Jag vill inte kommentera det just nu. Det finns regelverk och så som jag fått det beskrivet finns det inga möjligheter att ge någon dispens. I så fall får man hänvisa till särskilda skäl.

Vad skulle det kunna vara för särskilda skäl?

– Det är en hypotetisk fråga, jag vill inte kommentera det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.