Lionel Messi ställs inför rätta i Spanien för skattebedrägeri. Foto: BILDBYRÅN

Messi till rätten i Spanien för skattebedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

– Dra åt helvete! Åk och spela i Panama, din jävel!

Lionel Messi häcklades på väg in mot rättegången där han under torsdagen vittnade, misstänkt för skattebrott. Messi och hans pappa Jorge Horacio Messi, som sköter hans finansiella affärer, anklagas för att ha undanhållit mer än fyra miljoner euro. ”Jag visste inget, jag litade på min pappa och mina advokater”, säger fotbollsstjärnan.

I dag väntas vara den sista dagen i rättegångsprocessen mot argentinaren och Barcelonaspelaren Lionel Messi som kan få upp till två års fängelse.

Spanska myndigheter hävdar att Messi och hans pappa mellan åren 2007 och 2009 använt sig av skatteparadis i Belize och Uruguay för att dölja intäkter från reklaminkomster på en summa motsvarande mer än omkring 39 miljoner kronor.

Skatteverket i Spanien kräver höga böter av far och son samt fängelsestraff. Men Messi och hans pappa förnekar båda att de skulle ha gjort något fel, något Barcelona-spelaren även uttryckte under dagens rättegång.

– Jag spelade fotboll, jag visste ingeting om något annat. Jag litade på min pappa och mina advokater, säger han i domstolen, enligt TT.

På väg in ropade en person att Messi borde åka till Panama. Messis namn finns också med i Panamadokumenten som nyligen avslöjade rika och mäktiga personers skatteplanering i brevlådeföretag.

Rättegången påbörjade i tisdags och i dag väntas vara den sista dagen, men domen väntas komma i nästa vecka, skriver BBC.

Har aldrig läst kontrakt

Bevisen som behandlas handlar främst om Messis inkomster från bland annat kontrakt han har med flera stora varumärken.

Fotbollsstjärnans advokat har tidigare lagt fram argumentet att Messi själv ”aldrig har ägnat en minut av sitt liv till att läsa, studera eller analysera” kontrakten.

Men högsta domstolen i Barcelona dömde i juni 2015 att stjärnan inte bör beviljas immunitet för att inte ha vetat vad som hände i hans ekonomi, som alltså hanterades till stor del av hans pappa.

Betalade 5 miljoner 2013

Messi, som är en av världens rikaste idrottsmän, gjorde tillsammans med sin pappa en ”korrigerande betalning” på fem miljoner euro, motsvarande nära 49 miljoner kronor, redan i augusti 2013 – något som motsvarade den påstått obetalda skatten plus ränta, enligt BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.