Landslaget under en träning i Algarve cup. Foto: Bildbyrån

Miljoner till herrklubbarna efter EM – men damerna får noll

Uppdaterad
Publicerad

De allsvenska damklubbarna kommer inte få en krona av Uefa efter EM i sommar, skriver Dagens Nyheter. Herrklubbarna däremot, fick 19 miljoner kronor efter mästerskapet i Frankrike.

En överenskommelse mellan Uefa och den europeiska klubborganisationen ECA, innebär att herrföreningar som släpper spelare till mästerskap kompenseras ekonomiskt. Efter EM 2016 tilldelades de allsvenskan klubbarna 18,7 miljoner kronor, och allra mest fick Malmö FF, som tjänade fyra miljoner.

Men för damernas EM i Nederländerna i sommar, får klubbarna ingen ersättning alls. Detta trots att de betalar lön till sina spelare under såväl mästerskap, som kval och landslagsläger.

Damlandslaget i fotboll

Ingen förändring på gång

– Jag tycker att det här är jättetrist. Vi (klubbarna i damallsvenskan) har merparten av spelarna i landslaget och det vill vi fortsätta med, men det är trist att vi inte får någon ersättning. För vår del är det här ingen bra ekonomisk situation, säger Linköpings klubbdirektör Maria Hagström, till Dagens Nyheter.

Enligt Linda Wijkström, generalsekreterare Elitfotboll dam och observatör i Uefas damkomitté kommer detta inte förändras inom den närmsta tiden.

– När jag ställer frågan så säger de att vi nog får vänta ett tag till eftersom det var en lång process för herrarna att få igenom det här. Det är tråkigt att det är på det här sättet, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet