Var bollen utanför kortlinjen? Det är den stora snackisen efter Japans seger över Spanien. Foto: Bildbyrån/C More

Millimeter avgjorde när Japan gjorde mål och Tyskland slogs ut ur fotbolls-VM

Uppdaterad
Publicerad

Hela fotbollsvärlden pratar om samma sak i dag. Var bollen verkligen inte över kortlinjen?

Domslutet från VAR-rummet, att Kaoru Mitoma hann slå inlägget som gav Japan 2-1, innan hela bollen var över linjen innebar att Tyskland slogs ut ur VM.

– Fifa har misslyckats rejält, säger SVT:s expert Jonas Eriksson.

Beroende på i vilken vinkel man ser situationen så ser bollen tydligt ut att vara ute – eller minimalt inne. Reaktionerna på domslutet är många.

– Så länge det inte är luft mellan bollen och linjen så är inte hela bollen ute. Folk kan ju pröva där hemma själva. Lägg ett runt objekt över en linje så ser du att från sidan så ser det ut som bollen är ute men ovanifrån är det inte luft mellan bollen och linjen,  säger Vikings mittfältare Kristoffer Løkberg i NRK:s VM-studio.

Men trots det var det andra som inte riktigt var nöjda med beslutet.

– Varför visar inte Fifa oss något som är kontroversiellt och som blev så kostbart för tyskarna? Varför visar de inte det för oss? Det här är stort. Ge oss en förklaring, ska Graeme Souness ha sagt i ITV:s studio.

”Tvivlar inte på VAR”

Och före detta storspelaren Gary Neville var inne på samma spår. Han bestrider inte själva VAR-beslutet men tycker också att tv-tittarna borde fått se bevis-bilderna.

– Jag tvivlar inte på att VAR har sett den avgörande vinkeln eller beviset som vi inte sett men varför låter inte Fifa VAR-bilderna gå ut till de sändande bolagen? I Premier League får vi se vad som händer och har tillgång till de bilderna. Det är obegripligt och inte transparent, skriver Neville på Twitter.

På sociala medier var debatten igång sent i går. Folk delade bilder ur olika vinklar som bevis på att beslutet var korrekt eller som bevis för att beslutet var fel. Exempelvis går det att hitta massor av klipp där folk själva lägger bollar över linjer för att visa att bollen kan vara inne trots att det ser ut som den är ute från fel vinkel.

Jonas Eriksson: ”Man undra vad som stämmer”

SVT:s expert Jonas Eriksson är kritisk till Fifas transparens.

– I efterhand har det framkommit lite olika bilder från olika källor. Det gör att jag blir lite fundersam på vad som egentligen är sant. Här tycker jag att Fifa har misslyckats rejält genom att de inte äger processen att leverera de bilder som ligger till grund för beslutet.

– Det gör att man blir ifrågasättande och undrar vad som egentligen stämmer.

Hur kommer det sig att Fifa inte äger den processen?

– Det är en jättebra fråga. Fifa äger ju alla bilder som VAR-bussen tittar på och använder för att analysera. Men Fifa är, som vi vet, allt annat än bra på att kommunicera. När det gäller sådana här situationer så det viktigaste som finns transparens och öppenhet så alla förstår vilket underlag man haft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.