Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Han säger att jag får 10 000 om jag dömer straff” Foto: Skärmdump/UR

”Han säger att jag får 10 000 om jag dömer straff”

Uppdaterad
Publicerad

I februari går mutförsök inom barn- och ungdomsidrotten upp i rätten för första gången i Sverige. Unga fotbollsdomare har blivit erbjudna pengar för att manipulera resultat i ungdomsmatcher.

– Han säger att om jag dömer straff så får jag 10 000 kronor, säger domaren Rafael i UR-serien ”Idrottens himmel och helvete”.

Matchfixning är ett av de största hoten mot svensk idrott och speciellt utsatt är fotbollen. Läggmatcher, mutförsök och hot förekommer hela vägen ner i ungdomsserierna och enligt polisen blir det allt vanligare.

I februari 2021 ska mutförsök inom ungdomsfotbollen tas upp i rätten för första gången.

– Vi ser att de kriminella nätverken börjar agera mot föreningar och spelare som inte på något sätt är beredda på detta. Det finns stora pengar att tjäna på väldigt udda matcher och föreningar som är lätta att påverka, säger Fredrik Gårdare som är chef för polisens aktionsgrupp mot idrottskriminalitet.

Samtal från okänt nummer

En domare som har blivit utsatt heter Rafael och så här gick det till då någon försökte muta honom.

– Jag får ett samtal från ett okänt nummer, men jag svarar för att jag är nyfiken. Jag hör en man som frågar om det är jag som ska döma i helgen. Han börjar säga att det är en viktig match för dem, och han säger att om jag dömer straff för dem så får jag 10 000 kronor.

”Ganska obehagligt”

En annan ung domare, som framför allt dömer ungdomar födda 2006, blev kontaktad av en person som utgav sig för att vara tränare.

I ett sms skrev personen följande:

”Om du väljer att matchens utfall blir positivt för oss så får du förhöjd kompensation för matchen. Tusen kronor är du utlovad om så blir fallet. Vi behöver tre poäng i serien. Du får välja att tro eller inte tro på detta. Mer behöver jag inte säga? Om du väljer att tro på det så kompenseras du nu direkt och om matchens utfall ej blir till fördel får jag tillbaka denna summa. Låter det bra?”

Domaren avböjde erbjudandet direkt, men berättar att det kändes olustigt att bli utsatt för mutförsöket.

– Det är ganska obehagligt att någon typ har förföljt en. Någon har tittat vilka matcher jag har och vem jag är, säger han.

Första delen i serien ”Idrottens himmel och helvete” sänds på onsdag klockan 22.30 i SVT1. Se hela serien här.

REPORTAGE: Mutförsök inom ungdomsfotbollen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Reportage om matchfixning inom ungdomsfotbollen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer