Nannskog efter felaktiga domsluten: ”Jag vill se VAR i allsvenskan”

Uppdaterad
Publicerad

Efter två felaktiga domslut i helgens allsvenska omgång vill SVT Sports expert Daniel Nannskog se VAR i serien.

– Helgens felaktiga domslut gör att jag vill se VAR. Det blir offside på de felaktiga domsluten, säger Nannskog.

Det var i framför allt två matcher som offsider diskuterades. Elfsborg-Örebro (1-1) och Sirius-IFK Göteborg (2-2).

– Det är inte offside när Elfsborg blir berövade ett ledningsmål, säger Nannskog om att Marokhy Ndiones nick i mål blåstes av för offside.

Han får stöd av den förre Fifa-domaren Jonas Eriksson.

– Det är svårt att bedöma när situationen sker men jag är övertygad om att den assisterande domaren inte är nöjd med sitt beslut när han tittar på bilderna, säger Eriksson.

Alexander Farnerud kvitterade till 2-2 för sitt IFK Göteborg mot Sirius efter ett nickmål som många såg som ett väldigt tydligt offsidemål.

– Farnerud får kvittera för IFK Göteborg trots att han är offside, säger Nannskog.

Klipp: Domarexperten: ”Var inte så tydliga situationer”

”Offsiden ska bedömas från främre delen av bollen”

I Fotbollsstudion har man linjerat upp de inblandade personerna och då blir offsiden inte lika klar. Det krävdes hjälpmedel i form av frysta bilder för att bli helt säker.

– Offsiden ska bedömas från främre delen av bollen och då är det absolut inte en tydlig offside. Visst skulle det varit offside men det är inte ett så lätt beslut som många tyckte när man såg det första gången, säger Eriksson.

Fotbollsstudions expert och Expressens krönikör, Therese Strömberg, vill inte se VAR även om rättvisan skulle förbättras.

– VAR kommer att komma till allsvenskan även om jag inte vill se det någonstans eftersom det förstör matchrytmen. Det blir mer korrekt även om allt inte kan bli helt korrekt, det finns alltid situationer som man skulle fundera över varför man inte tittade på, säger Strömberg.

Nannskog har dock bestämt sig.

– Har vi verktyg som kan rätta till det ska vi använda det även om jag inte vill ha de långa uppehållen. Kostnaden får även räknas in, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.