Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s expert Daniel Nannskog berättar om sina upplevelser av rasism under fotbollskarriären. Foto: SVT

Nannskog om rasismen: ”Blir en smäll i hjärtat”

Uppdaterad
Publicerad

Det engelska landslaget hotar att lämna planen om spelare utsätts för rasism. SVT Sports expert Daniel Nannskog berättar om egna erfarenheter av att vara utsatt för rasism.
– Det blir en smäll i hjärtat, säger han i SVT:s Morgonstudion

Nannskog som var aktiv för runt 20 år sedan tror att det var värre på hans tid.

– För mig var det värre förr. Jag har själv varit med om ap-ljud. Det som gör ont är om det är flera stycken, om det är ett 15-20-tal som skriker det. Om det är en dåre som skriker ut ”jäkla neger” kan man borsta av sig det men om man känner att det är en grupp som står tillsammans och gör de här apljuden, det är då det tar ordentligt, säger Nannskog.

– Då är det något som är jäkligt galet. Det blir en smäll i hjärtat. På planen försökte jag vända det till go i stället: ”Jag ska visa dem-känsla”. Jag ville sätta dem på plats. Det skulle bli en motsatt effekt för dem, berättar Nannskog om strategin som han utvecklade.

”Visste jag att jag skulle få höra något”

Vid VM-slutspelet i Ryssland förra året utsattes Jimmy Durmaz för hat med rasistisk ton på nätet.

– Jag tror att det är mycket bättre i Sverige. Jag spelade 1996 och 1997-98 då kände jag att det kunde hända och det var nästan så att inför vissa matcher, jag ska inte nämna några lag, så visste jag att jag skulle få höra något, säger Nannskog.

England EM-kvalar borta mot Bulgarien, som straffats för rasism, i EM-kvalet i kväll. Sverige tar emot Spanien på Friends i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer