Daniel Nannskog om mutanklagelserna mot Qatar och Ryssland. Foto: SVT Sport

Nannskog: ”Tror inte Qatar är värre än något annat land”

Uppdaterad
Publicerad

USA:s justitiedepartement anklagar både Ryssland och Qatar för att ha mutat till sig fotbolls-VM.

– Jag tror faktiskt inte att Qatar är värre än något annat land. Jag tror att det här har pågått under alla år, att man mutat sig till de här stora mästerskapen, säger SVT:s expert Daniel Nannskog.

Flera högt uppsatta personer pekas ut i det nya åtalet. Bland annat den före detta vicepresidenten i Fifa, Jack Warner, som ska ha tagit emot mutor på 50 miljoner kronor.

Totalt ska 22 personer ha tagit emot mutor för att rösta på Ryssland eller Qatar.

– Jag är långt ifrån chockad när man hör de här anklagelserna mot Fifa. Är det något man förknippar de med så är det ju tyvärr just sådana här skandaler som mutor och annat stök, säger SVT:s expert Daniel Nannskog.

Nu blir den stora frågan om man ska och kommer att spela VM i Qatar 2022.

– Jag tror faktiskt inte att Qatar är värre än något annat land. Jag tror att det här har pågått under alla år, att man har mutat sig till de här mästerskapen, säger han och fortsätter:

– Men nu får vi vänta på den här utredningen och se vad domen blir innan vi bestämmer om ett VM ska spelas i Qatar.

Fifa-skandalen startade i maj 2015 då polis i Zürich grep sju högt uppsatta Fifa-pampar. Det medförde sedan att Fifas tidigare ordförande, Sepp Blatter, och Uefas motsvarighet, Michel Platini, stängdes av i åtta år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.