Foto: TT Nyhetsbyrån

Nederländerna höll undan – trots tidig utvisning

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett lag är klart för VM i fotboll.

Trots en tidig utvisning höll Nederländerna undan för Schweiz. Efter 3–0 hemma blev det 1–1 i returen i play off-finalen.

De regerande Europamästarna kommer att vara med när VM avgörs i sommar. Efter att ha avfärdat Danmark i play off-semifinalen slog man nu Schweiz i finalen. Efter 3–0 på hemmaplan räckte det med 1–1 på bortaplan. Nederländerna är klara för VM efter 4–1 sammanlagt.

Men det blev jobbigt för holländskorna. Redan efter sju minuter blev backen Anouk Dekker utvisad och Schweiz fick spela resten av matchen med en spelare mer på planen.

Damlandslaget i fotboll

Efter att ha stått emot Schweiz i första halvlek kom helt avgörande 0–1 tidigt i den andra halvleken, då Vivianne Miedame gjorde mål. Schweiz kvitterade visserligen till 1–1 genom Coumba Sow, men då var det bara 20 minuter kvar.

Av de 24 deltagande länderna i VM-slutspelet är nu 19 klara. Under de kommande veckorna  fram till lottningen 8 december kommer ytterligare fem länder att kvalificera sig.

Nederländerna vann det senaste stora mästerskapet, EM på hemmaplan.

VM-klara länder

VM i fotboll för damer avgörs 7 juni till 7 juli 2019 i Frankrike. Hittills är 19 länder klara för turneringen, ytterligare tre afrikanska länder, ett från Oceanien, samt ett från play off-mötet mellan Argentina och Panama, kommer att ta de fem återstående platserna.

Klara för VM: Frankrike, Sverige, England, Skottland, Norge, Tyskland, Italien, Spanien, Brasilien, Chile, USA, Kanada, Jamaica, Kina, Thailand, Australien, Japan, Sydkorea och Nederländerna.

Lottningen av grupperna i slutspelet görs 8 december i Paris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet