Foto: Bildbyrån

Svensk förlust efter förlängning: ”Känns väldigt, väldigt tungt”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige förlorade semifinalen mot Nederländerna. Jackie Groenen blev matchhjälte och skickade Nederländerna till VM-final med matchens enda mål tio minuter in i förlängningen.

– Känslomässigt är det en besvikelse. Finalen var så nära och i dag kunde vi också ha vunnit. Det känns väldigt, väldigt tungt just nu, säger Nilla Fischer till SVT.

Sverige förlorade den dramatiska VM-semifinalen mot Nederländerna. Efter två mållösa halvlekar gick matchen till förlängning där Jackie Groenen skickade de regerande europamästarna Nederländerna till final med sitt mål i förlängningen.

Efter ett fint kombinationsspel av Nederländerna mellan det svenska mittfältet och backlinjen fick Groenen bollen och tryckte till utanför straffområdet. Bollen skruvade sig ut från Lindahl och hittade in i det bortre hörnet.

Damlandslaget i fotboll

– Känslomässigt är det en besvikelse. Finalen var så nära och i dag kunde vi också ha vunnit. Det är små marginaler och det känns väldigt, väldigt tungt just nu, säger Nilla Fischer till SVT.

– Jag tycker att vi gör en bra prestation i 60 min sedan tappar vi lite. Samtidigt som de inte skapar några chanser i början.

Ditt skott var väldigt nära – vad kände du när den gick mot mål?

– Trodde att det skulle gå in, ibland har man flyt och ibland inte.

Varför fanns inte flytet?

– Den som visste det. Vi är beredda för att jobba för varandra hela vägen i 120 minuter. Varför bollen inte går in eller varför vi inte orkar hålla vägen är svårt att säga.

Sverige började bäst

Annars var det Sverige som skapade de hetaste chanserna i den första halvleken. I den 37:e minuten fick Lina Hurtig halvlekens bästa möjlighet när hon fick bollen i straffområdet efter en tilltrasslad situation, men van Veenendaal i målet räddade med en benparad.

Efte 55 minuter fick Nilla Fischer Sveriges bästa chans när hon fick bollen i straffområdet. Mittbacken tryckte till, men fick se bollen gå i stolpen via van Veenendaals händer.

Nederländerna fick mer och mer ytor bakom den svenska backlinjen, men hade svårt att skapa de riktigt heta chanserna och det var mållöst efter ordinarie tid. I förlängningen tryckte sedan Nederländerna på för ett ledningsmål. Ett tryck som sedan gav utdelning och som skickade Nederländerna till final mot USA, medan Sverige får möta England i bronsmatch på lördag.

– Jag trodde att vi skulle få ett mål och ta det till straffar. Men så blev det inte och så är fotbollen. Man älskar den och man hatar den. Just nu känns det som att jag slänger handskarna långt upp på hyllan och slutar. Men i morgon känns det nog annorlunda, säger Hedvig Lindahl till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet