Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nilla Fischer har dragits med flera skador i Linköping. Foto: SVT

Nilla Fischer om skadorna: ”Var en besvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

Nilla Fischer har inte spelat en hel match sedan augusti i förra året. Skadeproblemen har gjort att hon varit tvungen att tacka nej till landslaget. Anledningen bakom skadeproblemen är enligt Fischer själv bytet från naturgräs till konstgräs.
– Det blev en besvikelse för mig att varken kunna träna och spela, säger Nilla Fischer till SVT Sport.

Förra sommaren var magisk för Nilla Fischer och resten av fotbollslandslaget som tog ett VM-brons i Frankrike. Men hemkomsten till Linköping och allsvenskan blev inte alls som landslagsstjärnan hade tänkt sig.

– Det var en otrolig sommar med en härlig hajp. Sedan var känslan att det skulle bli roligt komma hem och spela för Linköping i allsvenskan. Sedan blev det inte alls som jag hade planerad och det var en besvikelse för mig att varken kunna träna och spela, säger Nilla Fischer till SVT Sport.

Hon har fortfarande inte spelat en hel tävlingsmatch sedan augusti i förra året. Fischer har också dragits med flera olika skador.

– Hälsenan är läkt och knät är bra. Nu är det någonting med min högra häl som är inflammerad och irriterar mig. Jag vet inte exakt vad det är utan problemet är smärtnivån och att kunna hantera det.

En ny situation

Är det frusterande att inte exakt veta vad det är för skada?

– Absolut. Jag är ovan att vara skadad då det är en ny situation för mig. Mentalt hade det varit lättare om det vore en bristning och veta exakt hur länge jag skulle bli borta.

Hon har också en klar teori vad de plötsliga skadorna beror på

– Min egna personliga åsikt är att det beror på byte från ett perfekt naturgräs till ett hårt konstgräs. Det har gjort att belastningen blir annorlunda och jag har inte anpassat mig till det, säger Nilla Fischer och fortsätter:

– Från sex år utomlands är jag van med ett perfekt mjukt underlag och sedan komma hit på konstgräs som inte ger dämpningen. Det blir mycket mer slitage och problem med fötterna, tyvärr.

Siktar mot OS

Trots att hon fortfarande inte spela 90 minuter på flera månader siktar hon kunna starta den damallsvenska premiären i april. Men samtidigt är Nilla Fischer medveten om att hon kanske inte kommer kunna spela varje match

– Det är klart att tanken har slagit mig att jag inte kommer kunna träna varje träning och spela varje match. Men nu tycker jag att det känns bättre och bättre hela tiden och vi får se hur kroppen reagerar.

Är du orolig för några fler bakslag?

– Ja, eftersom jag varit borta så länge. Senaste tävlingsmatchen var i augusti. Först var det ena foten, och sen den andra. Jag ropar inte hej utan tar det dag för dag. Men nu känns det bättre och nu gäller det inte tro att det inte är någon fara. Det är en ny situation för mig.

Just nu spelar svenska damlandslaget Algarve cup i Portugal. En turnering som Nilla Fischer fick tacka nej till på grund av sina skadeproblem. I sommar spelar Sverige OS i Tokyo som är ett stort mål för landslagsbacken.

– Det är det stora målet landslagsmässigt. Sedan måste jag vara här och nu för att kunna ta mig hela vägen. Nu måste jag först och främst fokusera på vad jag ska göra med Linköping då jag vill hjälpa dem att prestera bra i damallsvenskan, säger Fischer och fortsätter:

– Men definitivt vill jag spela i OS i Tokyo under sommaren. Det är ett stort mål för mig.

Klipp: Skadorna förstörde säsongen för Nilla Fischer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nilla Fischer. Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer