Den 2 juni meddelade Sepp Blatter att han avgår som Fifa-ordförande. Foto: AP/Ennio Leanza

Nobel dumpar Fifa efter korruptionsskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Efter senaste veckornas korruptionsavslöjanden väljer Nobels fredscenter att avsluta sitt samarbete med Fifa. Aktionen tas inte väl emot av det internationella fotbollsförbundet.

”Vi är besvikna, det är inte rent spel”, säger Fifa enligt AP.

Redan under måndagskvällen beslutade Nobels fredscenter att säga upp sitt samarbete med Fifa, med anledning av senaste veckornas korruptionsavslöjanden. Sedan 2012 har de stått bakom och varit en del av ”Handshakes for Peace”, som går ut på att lagkaptenerna skakar hand före avspark på matcher under fotbollsturneringar som arrangeras av Fifa.

Fifa: ”Är inte rent spel”

På Fifa är man inte alls nöjd med beslutet.

FIFA

– Vi är besvikna över att höra från media att Nobels fredscenter väljer att avsluta samarbetet med oss på ”Handshake for Peace”, säger en talesperson enligt nyhetsbyrån AP.

– Fifa är ovilliga att acceptera detta ensidiga synsätt på vad som är ett gemensamt initiativ mellan fotbollsvärlden och Nobels fredscenter. Det här inkluderar inte andan av fair play, särskilt inte eftersom det försvårar främjandet av grundvärderingar som handlar om fredsbevarande och anti-diskriminering, fortsätter Fifa i uttalandet.

”Handshakes for Peace”-initiativet har under de senaste tre åren starkt påhejats av Fifas avgående president Sepp Blatter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FIFA

Mer i ämnet