Hege Riise tar över Norges landslag efter Martin Sjögren. Foto: Bildbyrån

Norge har utsett Martin Sjögrens ersättare

Uppdaterad
Publicerad

Norges EM blev ett fiasko.

Till följd fick deras svenske förbundskapten Martin Sjögren lämna sin post.

Nu har norska fotbollförbundet utsett en ersättare: Hege Riise.

Riise har en lång och gedigen karriär inom fotbollen. Med 188 landskamper har hon gjort flest av alla i norsk historia, hon har vunnit EM, VM och OS samt Guldbollen som VM:s bästa spelare 1995.

Efter spelarkarriären fortsatte hon som tränare och vann ligan fyra gånger med norska LSK (2016-2019).

53-åringen kommer senast från Norges F19-landslag som tog silver i sommarens EM. Men nu får hon kliva upp och leda seniordamerna i Norge.

– Att få leda Norges A-landslag är det största, och jag är stolt och glad över att få förtroende att leda laget och laget, säger Hege Riise i ett pressmeddelande.

VM-kval väntar

Europamästerskapet, som bland annat innefattade 8–0-överkörningen från EM-mästarna England, blev det sista den svenske förbundskaptenen Martin Sjögren gjorde i Norge. Nu blir det en snabb omställning då kvalet till nästa års VM avslutas med matcher mot Belgien och Albanien. Vid vinst eller oavgjort mot Belgien är Norge klara för VM.

– Det blir hektiskt, men vi ska använda tiden nu till att förbereda oss inför de första matcherna. Vi tränare kommer in med mycket entusiasm och tro och ser verkligen fram emot att komma igång.

Assisterande tränare i den nya tränarstaben blir Monica Knudsen och Ingvild Stensland.

ARKIV: England förnedrade Norge – största segern någonsin i EM (11 juli 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Englands Ellen White och Norges Vilde Böe Risa och Caroline Graham Hansen. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.