Norska landslaget i VM-kvalet mot Azerbajdzjan. Foto: BILDBYRÅN

Norsk fotboll pionjärer för lönesättning

Publicerad

Norges herrlandslag i fotboll har enats om att gå ner i lön. Skillnaden går till Norges damlandslag – så damer och herrar får lika mycket. – Damerna är lika viktiga, säger kaptenen Stefan Johansen till NRK.

Landslaget har kommit överens om reducerade löner, så att det inte längre är någon skillnad mellan Norges två A-landslag. Från och med 2018 har damer och herrar för första gången samma ekonomiska förutsättningar.

– Det är ett nytt avtal där vi har tagit från vår del så att damerna ska få upp sin ersättning, förklarar Stefan Johansen.

– Vi tycker att vi redan har en bra ersättning. Damerna har ett mycket sämre avtal än vad vi har, så vi tycker att det var rätt väg att gå, tillägger han.

”Kom från det blå”

Rutinerade Emilie Haavi, med 65 landskamper sedan 2010, glädjs över nyheten.

– Oh shit. Det är helt sjukt. En seger även efter VM-kvalet, kul. Hjärtat hoppade till. Det här kom från det blå. Jag har inte hört rykten, eller något alls om detta.

NRK har under de senaste veckorna varit i kontakt med ett flera förbund, för att ta reda på hur stor ersättningen är för olika landslagsuppdrag. Inom en del idrotter ges ingen ersättning alls till utövaren, andra har stipendier, medan vissa jobbar med bonusutbetalningar vid seger.

Norges Fotbollförbund skiljer sig – i Norge

Det som är gemensamt för de flesta förbund är att man inte gör könsskillnader. Norska Fotbollsförbundet (NFF) har fram till nu skiljt sig starkt från mängden.

Spelarna i Norges herrlandslag i fotboll har i sitt avtal en ersättning på totalt 6,55 miljoner från Fotbollförbundet. Norska damlandslaget har ett stipendieprogram på cirka 3,1 miljoner.

Kvinnorna delar alltså på en pott som är mer än hälften så stor som herrarnas. Det trots att norska damerna i fotboll haft bättre resultat, och ständigt kvalificerar sig till mästerskap.

Från 2018 finns inte längre ersättningsgapet för damer och herrar för landslagsuppdrag.

– Det är extremt stora skillnader. Det talas om att de kan få dubbelt så mycket i ersättning än vad de haft tidigare. Jag hoppas och tror att det hjälper, säger Johansen.

Johansen: ”En självklarhet”

Han menar att det är självklart att könen ska behandlas lika.

– Jag tycker att det är en självklarhet. Jag tror att det kommer att hjälpa norsk damfotboll. Vi vill att norsk fotboll ska vara i framkant. Damerna är lika viktiga som oss, fastslår landslagskaptenen.

Förbundsbasen i Norges Fotbollförbund Joachim Walltin är mycket nöjd med det nya avtalet.

– Vi tycker att detta är mycket bra för damlandslaget i fotboll, men även för Norge som en nation. Vi blir pionjärer på området, säger han till NRK.

SVT Sport har varit i kontakt med Svenska Fotbollförbundet som inte vill berätta om hur ersättningarna till dam- respektive herrlandslag ser ut.

LÄS OCKSÅ: Så tycker svenska herrarna: ”Alltid svårt att jämföra”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer