Oke Akpoveta stängs av i två matcher. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

Norrbys Oke Akpoteva stängs av efter nedlåtande kommentar

Uppdaterad
Publicerad

I förrgår stängdes Halmstads Dusan Djuric av i fyra matcher.
Anledningen var att han kallat en motståndare för ”jävla zigenare”.
Nu stängs även Norrbys Oke Akpoveta av för ett uttalande.
Han ska ha kallat en motståndare för ”white boy”.

I bortamatchen mot Umeå den 22 augusti hamnade den tidigare Helsingborg- och Bröndby-spelaren Oke Akpoteva i en het ordväxling med en Umeå-spelare. Efteråt anmäldes han till Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd.

I dag kom beslutet från disciplinnämnden. Akpoveta stängs av i två matcher för olämpligt uppträdande, och i beslutet framgår det vad nigerianen ska ha sagt.

”Av anmälan framgår att den anmälde har sagt ”White boy” till en motspelare. Den anmälde har i yttrande till disciplinnämnden uppgett att han är 90 procent säker på att han inte har använt uttrycket, men om så är fallet så är det inget han står bakom”, skriver disciplinnämnden i sitt beslut, som citeras av Borås Tidning, och fortsätter:

”Disciplinnämnden finner inte skäl att ifrågasätta anmälarens uppgifter och anser därför att det är klarlagt att den anmälde använt sig av uttrycket ”White boy”. Uttrycket får i sammanhanget anses ha en nedlåtande karaktär med en underton av rasism och ska bestraffas med avstängning”.

”En del hårda ord”

På Norrbys hemsida har Akpoveta kommenterar avstängningen.

–Det blev en del hårda ord mellan oss. Han påstår sedan att jag ska ha uttryckt mig kränkande mot honom. Jag var väldigt upprörd och kan inte minnas till 100 procent vad som sades.  Det ligger verkligen inte i min natur att bete sig illa och kränka andra människor. Däremot accepterar jag disciplinnämndens beslut, säger han.

Så sent som i förrgår stängdes Halmstads Dusan Djuric av i fyra matcher efter att ha kallat en motståndare för ”jävla zigenare” i en match.

ARKIV: Här kallar Djuric motståndaren för ”jävla zigenare” (17 september 2020)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dusan Djuric är ångerfull efter rasistiska påhoppet Foto: DPlay/Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer