Malmö FF mästare för 20:e gången

Malmö FF är åter svenska mästare. Laget vände underläge i Norrköping till 3-1-seger och säkrade klubbens 20:e SM-guld. Anders Christiansen satte spiken i kistan med ett fantastiskt solonummer i 84:e minuten.

–Det var förlösande, säger Malmö FF:s tränare Magnus Pehrsson om målet.

När slutsignalen gick stormade MFF-fansen planen och jublade med spelarna – lättade, efter en match som inte alls började bra för dem som hoppades på guldfest.

Seger krävdes för att Malmö FF ska säkra SM-guldet med tre omgångar kvar. Men matchen började med en kalldusch för MFF när David Moberg Karlsson gjorde 1-0 för Norrköping redan i nionde minuten. MFF darrade i första halvlek men kom ut i andra halvlek med ny beslutsamhet.

Guldvittring

Laget inledde med en trippelchans som snart följdes av kvittering. Anders Christiansen hittade Carlos Strandberg som relativt ostörd satte 1-1 med ett distinkt skott. I 61:a minuten gav Lasse Nielsen Malmö FF ledningen för första gången i matchen. Nielsen skarvade in målet vid första stolpen. Både bortafansen och spelarna kunde då känna vittringen av SM-guld i luften.

– Vi är starka i andra och visar att vi är ett bra lag och vänder det här, säger Markus Rosenberg till SVT Sport.

Christiansens kalasträff

I 84:e satte Anders Christiansen spiken i kistan när han gick själv, dribblade bort försvaret och avslutade med en kalasträff upp i krysset.

– Det är fantastiskt. Det var förlösande, underbart för hans skull också att göra det där, säger tränaren Magnus Pehrsson till SVT Sport.

Segern mot Norrköping gav ointagliga tio poängs marginal med tre återstående omgångar. Guldhjälten Christiansen var nöjd med att fira på plan denna gång – sist var det på kryckor.

– Att stå här med ett SM-guld är fantastiskt. Vi har vunnit de stora matcherna, de viktiga, och varit stabila över säsongen, säger han till SVT Sport.

SM-guldet är klubbens femte guld på 2010-talet och det tjugonde genom historien. Laget kan därmed lägga till en andra stjärna ovanför klubbemblemet.

Malmö FF:s mästartrupp