Norgespelarna protesterade inför VM-kvalet. Foto: Bildbyrån.

Norska landslaget tog ställning mot VM i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Spelare och ledare i det norska landslaget är öppet kritiska mot att VM-slutspelet avgörs i Qatar 2022 och markerade med politiska budskap på tröjorna inför VM-kvalmatchen mot Gibraltar.

Norge vann sedan matchen med 3-0.

De norska spelarna stod i givakt under nationalsångerna inför matchen klädda i vita tröjor med budskap om respekt och mänskliga rättigheter som en passning till Fifa.

Spelarna kom in på planen med budskapet ”HUMAN RIGHTS – on and off the pitch” och förbundskapten Ståle Solbakken hade samma budskap på sin tröja när han blev intervjuad i norsk tv före matchen.

Höjts röster om bojkott

Debatten om VM i Qatar har varit omfattande i Norge, där flera röster har höjts för att landslaget ska bojkotta mästerskapet helt.

Inför matchen mot Gibraltar berättade lagkapten Martin Ödegaard att förbundskapten Ståle Solbakken tagit initiativ till markeringen och bjudit in experter som berättar för spelartruppen om läget i arablandet.

– Spelargruppen tyckte att det var en bra idé. Alla håller med om att det som pågår och har hänt i Qatar inte är bra, och för oss är det viktigt att visa att bryr oss om och försöka att påverka, sade Ödegaard.

Inget liknande planeras i Blågult

Det svenska landslaget planerar ingen markering inför VM-kvalmatchen mot Georgien i Solna på torsdagen.

– Jag tror att det är svårt att få stopp på ett VM i Qatar. Vi får acceptera det och fortsätta, genom förbundet, att belysa och påverka, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Världsmästerskapet Kvalet UEFA

Gibraltar logo

Gibraltar

0 - 3

Norge logo

Norge

Victoria Stadium, Gibraltar
Domare: Duje Strukan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.