• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i Brunnsberg i centrala Varberg. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Matthew Syed kritisk till lika-lön-avtalet

Times kolumnist kritisk till Norges lika löner

”Norska manliga fotbollsspelare gör ett annat jobb. Ur en ekonomisk aspekt är de mer produktiva”. Det skriver tidningen The Times kolumnist, Matthew Syed, som är kritisk till Norges val att lönesätta landslagens spelare lika.

De norska landslagsspelarna i fotboll kommer i framtiden att tjäna lika mycket pengar, oavsett de är kvinnor eller män.

Detta efter att herrlandslaget valt att avstå en del av sin lön till förmån för damerna. Beslutet har väckt uppmärksamhet också internationell – och alla är inte övertygade om att det är rätt väg att gå.

”Norska manliga fotbollsspelare gör ett annat jobb”

The Times kolumnist, Matthew Syed, är en av kritikerna.

”Norska manliga fotbollsspelare gör ett annat jobb. Ur en ekonomisk aspekt är de mer produktiva, attraherar fler fans, fler TV-tittare, och fler sponsorer”, skriver han bland annat.

”Stärker fördomar”

Han kallar lönelyftet för bidrag och menar att jämställdheten inte gynnas av att de ekonomiska skillnaderna utjämnas – snarare tvärtom.

”Att ge de kvinnliga spelarna bidrag signalerar att de inte klarar av att stå på egna ben, de måste beskyddas. Att ge en konstgjord lön är långt ifrån att visa på kvinnors styrka, det stärker de underliggande fördomar som hindrar kvinnors framsteg i samhället.”

Men det finns även positiva internationella röster. Grant Wahl, skribent i Sports Illustrated, skriver att ”Fifa och resten av världen kan lära av Norges lika-lön-avtal.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer