Foto: TT Nyhetsbyrån

Norska storsatsningen: 47 miljoner kronor till forskning om damfotboll

Uppdaterad
Publicerad

Norge gör en storsatsning på damfotboll. Drygt 47 miljoner kronor ska nu investeras i forskning om kvinnliga fotbollsspelare.

– Ökad kunskap om flickors fysiska förutsättningar inom idrotten är mycket viktig, säger norska fotbollsförbundets elitdirektör Lise Klaveness.

Det är Tromsö forskningsstiftelse och Norges arktiska universitet i Tromsö (UiT) som går in med 21 miljoner norska kronor vardera, drygt 47 miljoner svenska kronor totalt, berättar man i ett pressmeddelande.

På norska fotbollsförbundet gläds man över satsningen.

– Fotboll är Norges största idrott för kvinnor. Vi har över hundratusen aktiva tjejer och kvinnor i fotboll, säger förbundets elitdirektör Lise Klaveness enligt nyhetsbyrån NTB.

”Mycket viktig”

Pengarna kommer bland annat användas för att stötta det nyetablerade Centret för damfotboll. Forskningen kommer delas in i tre huvudområden: fotbollsfysiologi, psykologi och medicin.

– Ökad kunskap om flickors fysiska förutsättningar inom idrotten är mycket viktig, både för att underlätta i bredden men också för att hänga med i den explosiva utvecklingen som sker i internationell toppfotboll, säger Klaveness.

Norge är rankat 12:a i världen. I sommarens VM tog man sig till kvartsfinal, men där vann England med 3-0.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.