• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Matthijs De Ligt, med lagkaptensbindeln, bredvid Frenkie De Jong (nummer 21) och resten av Ajaxs talangfulla lag efter skrällen borta mot Juventus. Foto: TT

Nya Ajax charmar alla – men plundras igen och igen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Johan Cruyff.  Marco Van Basten. Patrick Kluivert. Zlatan Ibrahimovic.

Ajax andas historia. Ajax är historia. Men historien är alltid densamma.

Det här är sista chansen för ännu en gyllene generation i klubben.

Supertalangerna försvinner – förr eller senare.

Johannes Lindström

Reporter

Spelet har alltid varit vackert. 4-3-3 och härlig fotboll är synonymt med klubben.  Pressa och anfalla. Resan i säsongens Champions League är otrolig. Med en tydlig Ajax-stämpel. Real Madrid kunde inte stå emot den holländska pressen och Juventus rullades ut.

Nu är man framme i semifinal och det är givetvis ännu en enorm framgång. Nu dansar en ny generation fram – i de gamlas skor.

Cruyff och totalfotbollen förändrade Europa och världen. På 70-talet vann Ajax tre raka Europacup-titlar (nuvarande Champions League) med giganter som Cruyff, Arie Haan och Johan Neeskens (internet är din vän).

80-talet innehöll legendarer som Marco van Basten och Frank Rijkaard. Under 90-talet glänste Patrick Kluivert, Edgar Davids och Clarence Seedorf. 2000-talet innehöll exempelvis Sveriges egna Zlatan Ibrahimovic.

Hjältar. Fotbollsgudar. Namn som ekar igenom historien.

Redan värvad av Barcelona för 780 miljoner

Men inte ens de allra bästa stannar i Ajax. Att spela i Holland är som en Cruyff-fint på väg mot något bättre. Mot ett nytt mål. Och kommer alltid vara det.  

Efter Europacup-titlarna -71, -72, och -73 lämnade självaste Johan Cruyff, då 27 år gammal, hemlandet för Katalonien och Barcelona. Clarence Seedorf dominerade mittfältet när klubben tog sin senaste Champions League-titel 1995. Efter säsongen? Såld.

21-årige spelmotorn Frenkie De Jong har förvaltat det holländska arvet och styr det snabba, effektiva kortpassningsspelet som har gjort italienare gråhåriga genom historien. Igår skickade Ajax i väg Juventus, med storvärvningen Cristiano Ronaldo i laget, på semester. Efter säsongen? Klar för Barcelona som betalar 780 miljoner kronor. Därmed blir han Ajax dyraste försäljning genom tiderna.

Inte ens en Notre Dame-insamling på några miljarder kronor kan rädda en anrik kulturikon i fotbollsvärlden. Världens dyraste spelare Neymar gick från Barcelona till PSG för 2,2 miljarder kronor.

Enorma budgetskillnader

Då ska man komma ihåg att katalanerna har en högre lönebudget än oljestinna Manchester City som backas av en hel nation. Snittlönen i Barca per spelare är 120 miljoner kronor/säsong mot ca 80 miljoner kronor/säsong. Holländarnas totala budget för klubbens A-lag, B-lag och akademin? 290 miljoner kronor.

Eller som sportchefen Marc Overmars uttryckte det: lika mycket som Gareth Bale tjänar på ett år. Vad hela verksamheten i Amsterdam kostar lägger alltså Real Madrid på en enda spelare.

Ajax gör vad de kan. När de Jong värvades från Willem II var det legendaren Overmars som skötte förhandlingarna. Dessutom gled Dennis Bergkamp förbi och hälsade på. Tänk dig själv som svensk 17-åring att förhandla med Zlatan Ibrahimovic? Svaret är ja. På allt.

Det är nog svårt att motstå klubbens alla stora namn. Och stora löften. Klubbens VD, förre stormålvakten Edwin van der Sar, sade: vi har inga legendarer, vi skapar dem. Vem vill inte drömma om att bli en ny Cruyff? En ny Van Basten? En Kluivert?

1995 – Ajax unga lag lyfter Champions League-bucklan efter seger i finalen mot Milan med 1-0. Foto: TT

CL-hjälten försvinner också

Men kampen för den över hundraåriga klubben är svår. Supertalangen Matthijs de Ligt scoutades som 9-åring och slussades in i klubbens framgångsrika akademisystem. 19-årige mittbackskaptenen debuterade i A-laget för tre år sedan och missade klubbens senaste stora final 1996. Han var inte ens född.

De Ligt blev utsedd till anrika Golden Boy, priset som bästa U21-spelare i Europa och kan bli större än själva symbolspelaren för holländska försvarare, Ronald Koeman. Nu slåss storklubbarna om ännu en Ajax-produkt som redan ifjol starkt kopplades ihop med just Barcelona.

För två år sedan lade Ajax ut en bild på mittbackskaptenen som poserade tillsammans med Luis Suarez, då i klubben, med texten ”nästa år, i samma lag?”. Sammanhanget retade upp fansen, men kanske var det en slags självironi. Mot det som är oundvikligt.

Det vackra med idrotten är att det inte är lönebudgeten som avgör vem som tar hem pokaler.

Men en sak är säker, precis som engelske storstjärnan Gary Lineker uttryckte det om fotbollen att 22 spelare jagar en boll och i slutändan är det Tyskland som vinner på straffar.

På samma sätt man kan säga att Ajax väloljade akademi får fram spelare och kan vinna titlar. Men talangerna lämnar alltid. Förr eller senare. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.