Inhopparen Jill Roord firar segermålet på tilläggstid. Foto: TT

Inhopparna frälste Europamästarna i VM-premiären

Regerande Europamästarna Nederländerna såg ut att gå mållösa från VM-premiären mot Nya Zeeland.

Då samarbetade lagets tre inhoppare när Jill Roord slog in matchens enda mål i 92:a minuten.

Innan dess hade motståndarna varit närmast segern med en ribbträff.

Under måndagen var det Japan, som varit i två raka VM-finaler, som fick en svag start på turneringen med 0–0 mot Argentina. I dag såg det ut att vara Nederländernas tur.

Nederländskorna dominerade bollinnehavet på Stade Océane i Le Havre, men det var Nya Zeeland som hade de hetaste chanserna.

I den elfte minuten fick Olivia Chance drömträff från distans, men bollen tog i ribban. Hade den i stället gått in hade det kunnat bli ett av turneringens snyggaste mål. Senare hade också Rosie White ett vasst distansskott som målvakten Sari van Veenendaal tippade till hörna.

Nederländerna visade stundtals prov på sin tekniska briljans, men anfallsvapen som Sverige-bekantingen Lieke Martens och Super Leagues skyttedrottning Vivianne Midiema hade inte marginalerna på sin sida.

Toppar gruppen med Kanada

I stället var det lagets tre inhoppare som låg bakom segermålet på tilläggstid.

Merel Van Dongen slog ett inlägg in i straffområdet som Lineth Beerensteyn skarvade vidare. Jill Roord avslutade från nära håll och frälste Nederländerna.

Nya Zeeland har aldrig vunnit en match i VM-sammanhang. Det här var deras tionde förlust på totalt 13 matcher.

I grupp E står nu Nederländerna på samma poäng som Kanada, som i sin tur besegrade Kamerun med 1–0 i går kväll.