Saman Ghoddos efter segern. Foto: Bildbyrån

Ghoddos dubbel fullbordade sensationen

Saman Ghoddos såg med två sena mål till att den största svenska fotbollsskrällen på länge är ett faktum. Östersunds FK spelar Europa League-gruppspel i höst.

– Jag kan knappt tro att det är sant. Vi spelade jättebra. Jag vill tacka alla supportar, vi älskar er, säger tränaren Graham Potter från innerplanen.

Efter en första halvlek där ÖFK på sedvanligt vis stundals rullat ut motståndet, men inte haft marginalerna med sig såg grekerna ut att ha avancemanget i sina händer.

Europa League

– Vi har gjort oss förtjänta av det här. Nu firar vi, sen fokuserar vi på allsvenskan, sen tar vi oss vidare från gruppen, säger ordförande Daniel Kindberg.

Saman Ghoddos skrällregissör

3-1 från Thessaloniki höll på att stå sig över returmötet. Efter den inledande ÖFK-anstormningen hade PAOK till synes kontroll över matchen. En kontroll de tappade när Saman Ghoddos i misstänkt offside-position skarvade in Curtis Edwards skott till 1-0 med 20 minuter kvar.

Sju minuter senare nöp Ghoddos till från distans. 2-0 satt distinkt vid målvaktens första stolpe och helt plötsligt stod jämtarna med ett ben i Europa Leagues gruppspel. 3-3 sammanlagt räckte för att ÖFK skulle ta sig vidare med fler gjorda mål på bortaplan.

Nerviga slutminuter

Men det blev nervöst ända in i det sista. I den 94:e minuten fick bortalaget frispark när att Hosam Aiesh agerat försvarare och varit lite väl mån om att inte släppa förbi någon.

Bollen lyftes in mot bortre stolpen som Aly Keita dundrade in i. Målvakten såg ändå på något sätt till att hålla bollen utanför målramen och superskrällen var ett faktum.

Uppstickaren som vann cupen i våras har sedan man började göra väsen av sig i superettan haft höga ambitioner. Mot alla odds har man lyckats ta sig upp på den stora scenen.

”Lilla Östersund” som 2011 spelade i division 2 har redan tagit sig förbi Galatasaray. Snart kan man spela mot Arsenal, Lyon och Lazio.

Grupperna lottas i morgon fredag.

Fakta: Andra svenska cupskrällar i Europa

Östersunds triumfer i Europaspel är inte de enda i historien. Här är andra stora svenskmatcher vi minns.

Malmö FF–Sjachtar Donetsk, 2015

Senaste stora triumfen var Malmö FF:s spel i Champions leagues gruppspel. I gruppspelet då de fick en mardrömslottning men vann skrällartat igen mot topplaget Sjachtar Donetsk efter mål av Markus Rosenberg.

Helsingborg–Inter, 2000

Ledning med 1–0 och straff för Inter. Sven Andersson stod för karriärens räddning och tog HIF vidare.

Trelleborgs FF– Blackburn, 1994

Trelleborg vann skrällartat första mötet med 1-0 och spelade 2–2 i returen hemma på Vångavallen och slängde därmed ut topplaget ur kvalet.

Halmstad– Parma, 1995

Halmstad tog en stor överraskande seger mot Parma den första matchen med hela 3–0 men åkte ändå ur turneringen efter förlust i returen.

IFK Göteborg–AC Milan, 1996

Blåvitt har stått får många stora matcher i Europa. Allra mest minns nog Niclas Alexandersson den mot Milan när han avgjorde fram till 2–1 i 84:e minuten.