Foto: Bildbyrån

Ökad ersättning för herrar – noll för damer

Uppdaterad
Publicerad

Fifa har tredubblat ersättningen till klubbar som har spelare med i årets VM. På damsidan får klubbarna ingenting när deras spelare spelar mästerskap, skriver Göteborgs-Posten. Linda Wijkström, generalsekreterare på Elitfotboll dam, hoppas på förändring.

– Det här skulle vara en investering för hållbar damfotboll, säger hon till SVT Sport.

Om lite drygt två veckor drar fotbolls-VM för herrar igång och många landslag har redan samlats för att ladda upp. För att klubbarna inte ska bli lidande av de temporära spelatrappen betalar Fifa ut 70 000 kronor per spelare och dag till de klubbar som har spelare med i VM, en summa som ökat med 50 000 kronor sedan förra VM. Summan betalas ut från två veckor innan mästerskapet inleds, till den dagen då spelaren slås ut ur turneringen. På damsidan är den summan noll.

– Jag är ingen matte-expert men jag kan räkna ut att vi får noll. Och då lever vi i 2018, säger Göteborgs sportchef Lasse Svensson till GP.

Damlandslaget i fotboll

Men att det finns en snedfördelning mellan herr- och damfotbollen är inget nytt. Frågan är bara hur det ska vändas.

– Vi behöver se över konceptet för att investera i damfotbollen, menar Elitfotboll dams (EFD) generalsekreterare, Linda Wijkström.

– Klubbarna driver damfotbollen. De betalar spelarnas lön och försäkring även när spelaren är borta, vi vill att lite av de pengarna ska tillbaka till klubbarna, säger hon till SVT Sport.

Investering i damfotbollen

Men Wijkström vill inte prata om vad ersättningarna på herrsidan sänder för signaler. Det är viktigare att prata om vad som behöver göras på damsidan.

– Tidigare har diskussionen handlat om att det inte varit lönsamt med damfotboll och att man bara tagit pengar från andra ställen, men samtidigt har vi ju barn- och ungdomsturneringar.

– Det här skulle vara en investering för hållbar damfotboll. Om inte klubbarna kan ta hand om sina spelare blir det ju heller inga bra mästerskap.

Damallsvenskan är en av de ligor som får den största ekonomiska smällen av den att det inte erbjuds någon ersättning när spelarna åker iväg på mästerskap.

– Sverige var den liga som hade tredje flest spelare i förra EM. När så många spelare försvinner blir det ju minimerade trupper hemma i ligan.

Utbildning ska löna sig

Något som det svenska fotbollförbundet och EFD jobbat hårt med är att utbildningsersättningen ska anammas även inom den internationella damfotbollen. När en spelare köps av en klubb går en liten del av summan till dennes moderklubb som stått för spelarens ”utbildning”. Detta system gäller herrspelare världen över men förutom Sverige är det få länder som anammat det.

– De tycker att det är för lite pengar i damfotbollen och för liten skillnad mellan amatörer och proffs. Detta gör att stora klubbar kan nöja sig med att köa in spelare från andra klubbar i stället för att fostra egna spelare.

I Sverige finns 120 000 aktiva kvinnor och flickor inom fotbollen. För spelarna själva kan det var mer lönsamt att spela i utländska ligor, men så fort de flyttar utomlands förlorar klubbarna sin utbildningsersättning.

– Varför ska man då investera i damfotbollen? Det kostar ju lika mycket att utbilda en flicka som en pojke, frågar sig Linda Wijkström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damlandslaget i fotboll

Mer i ämnet