Foto: Bildbyrån

Okände svensken gör succé i serie A – ”Om Sverige kallade skulle jag inte tveka”

Uppdaterad
Publicerad

Serie A-nykomlingen Parma har inlett säsongen bra och en av orsakerna är den stabila mittbacken Riccardo Gagliolo. Han drömmer om att spela i den svenska landslagströjan.

– Om Sverige kallade mig till landslaget skulle jag tacka ja utan att tveka. Jag är till hälften svensk, säger han till SVT Sport.

Gagliolo har en svensk mamma i Sundsvall och ett dubbelt medborgarskap. Det gör att han är uttagningsbar för förbundskapten Janne Andersson.

– Jag har besökt Sverige många gånger för att hälsa på mina morföräldrar, men sedan jag blev fotbollsproffs har det inte funnits lika mycket tid. Jag gillar Stockholm väldigt mycket, jag förstår svenska och jag kan också prata lite, säger Gagliolo.

Herrlandslaget i fotboll

Än så länge har den 28-åriga mittbacken inte hört något från det Svenska fotbollförbundet, men han är imponerad av landslaget.

– Det svenska landslaget är väldigt bra. Jag såg dom spela mot Italien på San Siro (playoff till VM). De påminner om Parma i attityden och har bra spelare.

Uttagen i omgångens lag

Parma är just nu tia i Serie A och Gagliolo har fått mycket beröm. Efter segern mot Empoli i söndags togs halvsvensken ut i ”omgångens lag” av Sky Italia och enligt statistiksajten WhoScoreds index har han varit den tredje bästa mittbacken i Serie A den här säsongen.

– Vi började säsongen bra då många spelare från förra säsongen var kvar. Vi kände varandra sedan tidigare och vår största styrka nu är den starka grupp vi har byggt, säger Gagliolo.

Förra säsongen var han utlånad till Parma, men innan dess gjorde han fem raka säsonger i Carpi. En av dem var i Serie A och resten i lägre serier. Det är alltså en lång resa han gjort då han nu också ryktas vara intressant för det italienska landslaget. I den senaste matchen mot Empoli satt förbundskapten Roberto Mancini på läktaren.

– Mancini var på vår senaste match på Tardini, men jag tror inte han kom för att se mig. Nu fokuserar jag på mitt jobb i Parma. Om jag får chansen att spela i landslaget så kommer jag förstås att överväga det, säger svensken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet