Foto: Bildbyrån

Omstritt firande av Turkiets landslag

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Turkiet tagit poäng (1-1) borta mot Frankrike i EM-kvalet firade laget med att göra honnören till stöd för landets militära insats i Syrien. Hamburgklubben St. Pauli i tyska 2. Bundesliga meddelade dessutom i går att de sparkar sin turkiska mittfältare Cenk Sahin efter att han hyllat Turkiets invasion i norra Syrien på Instagram.

”Hans agerande är emot våra värderingar”, skriver klubben.

Den eskalerande konflikten i norra Syrien har tagit sig in på fotbollsarenorna de senaste dagarna. När Turkiet vann med 1-0 mot Albanien i Istanbul i fredags visade spelare och ledare upp en gruppbild på sociala medier från omklädningsrummet där de gjorde honnören. Detta sker samtidigt som delar av omvärlden har tagit avstånd från den turkiska militäroffensiven.

– Vi är glada om vi har stärkt våra soldaters moral, säger målvakten Mert Günok.

EM-kval fotboll

Uefa utreder händelserna eftersom politiska budskap är förbjudna under matcherna. Flera spelare och ledare i Turkiets landslag har gjort gesten i olika sammanhang i samband med de senaste kvalmatcherna.

”Är mot klubbens värderingar”

Tyska klubben St. Pauli har redan agerat och sagt upp kontraktet med Cenk Sahin efter att han publicerat ett inlägg med en text där han uttryckte sina böner och stöd för de turkiska väpnade styrkorna i operationen i Syrien.

På klubbens hemsida skriver de så här: ”Till beslutet bidrog upprepade åsidosättandet av föreningens värderingar men även för att skydda spelaren. Att vi ställer oss emot krigshandlingar råder det inga tvivel om eller är öppet för diskussion. Sådana handlingar, och uttryck för att man stödjer dem, är mot klubbens värderingar.”

Sahins kontrakt gäller till och med 2021 och han får lön från klubben trots att han fått sparken. Sahin har även St. Paulis tillåtelse att träna med och spela matcher för andra klubbar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM-kval fotboll

Mer i ämnet