Foto: Bildbyrån

Oro för nästa säsong: ”Har tömt våra reserver”

Uppdaterad
Publicerad

Den coronaanpassade fotbollssäsongen är snart till ända.

Men redan nu finns oro inför kommande säsong.

– Vi har tömt de reserver som fanns, säger Mats Enquist, Svensk Elitfotbolls generalsekreterare, till SVT Sport.

Årets fotbollssäsong kom igång senare än planerat på grund av coronapandemin som bröt ut stort i Sverige i mars. Fotbollens företrädare gick en hård kamp innan serierna fick grönt ljus att dra igång i mitten på juni.

Däremot fick fotbollen aldrig grönt ljus för mer än 50 personer i publiken på matcherna – och det har inneburit runt en halv miljard kronor i uteblivna publikintäkter. Mats Enquist, Svensk Elitfotbolls generalsekreterare, varnar nu för att sporten inte klara ett likadant år till, vilket DN rapporterade först.

– Jag tror det blir jätteviktigt för oss att hantera det här på ett bra sätt, vi har tömt de reserver som fanns. Jag brukar säga att ”man ska lära sig överleva med det här viruset, men man ska också lära sig leva så att man lever efter detta är över”, säger Enquist till SVT Sport.

Två saker blir extra viktiga

Damallsvenskan är redan färdigspelad och helgen som kommer avslutas herrallsvenskan och superettan. Därefter börjar planeringen inför kommande säsong, som riskerar att bli minst lika tuff som årets säsong.

– Vi ska först och främst summera den här säsongen. Vi lever fortfarande och har klarat oss så här långt, med det kan inte fortsätta hur länge som helst och vi hade behövt mer stöd, säger Enquist.

Enquist berättar att två saker blir extra viktiga säsongen som kommer.

För det första måste det ekonomiska stödet till fotbollen bli mycket mer proportionerligt till den hårda nedstängningen.

Mer precis dialog med regeringen och FHM

För det andra måste dialogen med Folkhälsomyndigheten och regeringen bli mer precis.

– Framföra allt att vi får en dialog om hur vi, precis som alla andra verksamheter, kan ta en ansvarsfull plats i bekämpandet av pandemin. Att vi får en dialog över hur vi kan ta ett ansvarsfullt mottagande av publik på läktaren, utan att riskera smittspridning. Det vet vi att det finns metoder för, så att det inte blir de här svepande besluten med noll eller allt ungefär, säger Enquist.

Regeringen har hittills skjutit till 1,5 miljard kronor till idrotten. Fotbollen har tilldelats 287 miljoner kronor, varav elitfotbollen fått ungefär hälften.

KLIPP: Därför dömdes tre straffar på 13 minuter (25 november 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.