SVT:s expert Frida Östberg tycker att Pauline Hammarlund är ett hett nyförvärv. Foto: Bildbyrån

Östberg: ”Hon är hetaste nyförvärvet”

Uppdaterad
Publicerad

Vem blir skyttedrottning? Vem är hetaste nyförvärvet? Vem kommer underhålla mest? SVT Sports expert Frida Östberg listar de på förhand hetaste namnen inför Damallsvenskans premiär.

SNACKISEN

– Den stora snackisen är att Lotta Schelin eventuellt är på väg tillbaka till Damallsvenskan. Det är ingen som kan få en bekräftelse på det, men det skulle ju vara väldigt intressant att få en så stor profil tillbaka till svensk fotboll.

HETASTE NYFÖRVÄRVEN

– Det bästa svenska nyförvärvet tycker jag nog är Pauline Hammarlund, som har gått från Piteå till Göteborg. Jag vill se vad hon kan göra med sin mentalitet och sitt jävlaranamma, hur många hon får med sig.

– Sedan är jag också nyfiken på nigerianskan Ngoze Okobi. Vittsjö har värvat många spelare men hon sticker ut extra mycket. Det ska bli väldigt spännande att se vad hon kan göra, och jag tror också att hon kommer vara väldigt underhållande.

Frida östberg lyfter också fram en av fjolårets mest uppmärksammade spelare, som gått från ett topplag till ett annat:

– Det ska bli spännande att se Gaelle Enganamouit som har gått från Eskilstuna till Rosengård. Om hon hittar samarbetet med de här artisterna runt omkring henne. Hon blir väldigt rolig att se.

SKYTTEDROTTNING

– Jag tror på Linköpings Pernille Harder. Kan hon hålla sig skadefri tror jag att hon kommer vara med där i toppen, tätt följd av Enganamouit.

TRÄNARPROFIL

– Jag vill lyfta fram Djurgårdens Yvonne Ekroth, eftersom hon kommer från landslagssammang och nu väljer att ta klubblag. En tränare som är bra på att få truppen att bidra och se alla personer i gruppen. Och hon har några intressanta nyförvärv, som jag tror det är vikigt att hon ger utrymme.  Jag tänker på på Appelqvist och Schmidt.

UNDERHÅLLAREN

– Jag tror det blir Vittsjös Okobi som underhåller mest, just för att hon har ett annorlunda sätt att spela, om man jämför med den svenska skolade fotbollen. Jag tror att vi kommer få se mycket fart och att hon kommer utmana mycket en mot en. Kanske våga göra det där lite speciella. Samtidigt är jag ju väldigt nyfiken på vad Chawinga från Kvarnsmeden kan göra, det är lite samma typ av spelare. De två tror jag kommer underhålla mycket.

DE ÅKER UR

– Jag tror att Kvarnsveden kommer få svårt att hålla sig kvar. Man har satsat på en stomme från förra året och bygger på det man har haft, men jag tror man kommer få svårt att räcka till. Att egentligen bara en spelare som kan hota i offensiven -  det tror jag blir för tunt i Damallsvenskan. Jag tror också att Mallbacken kommer få svårt att hålla sig, man har tappat många spelare. Det blir ett tufft år för dom, avslutar Frida Östberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer