Frida Östberg har skrivit under en debattartikel där en större trygghet för kvinnliga elitidrottare som vill få barn under karriären efterfrågas. Foto: SVT/TT

Östberg: ”Jag hade kanske skaffat barn tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

I en debattartikel i DN efterlyser flera svenska idrottare större trygghet för kvinnliga elitidrottare som vill få barn under karriären. En av dem är SVT Sports expert Frida Östberg. Hon hade själv kunnat tänka sig att skaffa barn tidigare om hon hade sett möjligheten, säger hon.

”Idrottsrörelsen ligger ljusår efter arbetslivets trygghetsvillkor. I dag finns inte någon idrott där kvinnor ges samma förutsättningar som i vanliga yrkeslivet när de blir gravida”, skriver artikelförfattarna. Bland dem finns Maria Rydqvist, Susanna Kallur, Angelica Bengtsson med flera.

Ämnet uppmärksammades när Kallur tog upp frågan i SVT:s Skavlan häromveckan.

– Det kändes naturligt att skriva under. Jag kan inte tänka mig någon som inte håller med om en sådan sak, säger Östberg.

Tankarna på att det borde vara möjligt att skaffa barn väcktes hos henne själv när hon som aktiv såg amerikanska spelare under Algarve Cup ha med sig sina barn, med nannys eller barnens pappor som tog hand om dem.

”Fanns inte”

– Det finns helt andra ekonomiska förutsättningar där, säger hon.

För henne själv var det självklart att man får vänta med barn tills karriären är över.

– Jag hade kanske skaffat barn tidigare om det alternativet hade funnits, säger hon.

– För mig var det rent sportsligt. Det fanns inte att man skulle kunna komma tillbaka. Jag visste att om jag skaffar barn så är karriären över. I dag vet jag annorlunda. I dag vet jag att man kan bli bättre till och med, för konditionen blir ofta bättre.

Östberg efterlyser utbildning och kunskap, till exempel om hur man ska träna för att komma tillbaka efter en graviditet.

Men hon och de som skrivit under debattartikeln menar också att det måste finnas bättre ekonomiska system för hur elitidrottande kvinnor ska kunna ha råd att vara lediga.

”Måste lyfta frågan”

– I samhället eftersträvar vi att alla ska ha lika förutsättningar. Men i och med att det är kvinnor som föder barn så blir det inte lika i praktiken.

Frågan är vem som ska ta ansvar för att elitidrottande mammor ska få en större ekonomisk trygghet.

– I klubbarna finns inte resurserna, om man pratar om min sport som är fotboll, säger Östberg.

– Man måste lyfta frågan. Titta på sponsorer, men också förbund. Och så är det viktigt att förbunden talar med spelarna, att man inte gör någonting utan att tala med de som det handlar om.

Debattartikeln läser du här.

De här skriver under

Maria Rydqvist, skidåkare

Susanna Kallur, häcklöpare

Angelica Bengtsson, stavhoppare

Hedvig Lindahl, fotbollsspelare

Emma Berglund, fotbollsspelare

Emil Jönsson, skidåkare

Heidi Andersson, armbrytare

Caroline Jönsson, tidigare fotbollsspelare

Frida Östberg, tidigare fotbollsspelare

Hanna Marklund, tidigare fotbollsspelare

Danijela Rundqvist, tidigare ishpockeyspelare

Nils Ekman, tidigare hockeyspelare

Erik Zachrisson, generalsekreterare i hockeyns spelarfack Sico

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.