”Bra för svensk damfotboll om Linköping vinner” Foto: TT/Bildbyrån

Östberg: ”Kan bli anspänning för Linköping”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports expert Frida Östberg tycker att det vore bra för svensk damfotboll om Linköping tar hem guldet i eftermiddag, men höjer ett varningens finger för darriga guldnerver. ”Det kan bli lite anspänning för unga spelare” säger Östberg.

Om Linköping vinner borta mot Vittsjö i dag samtidigt som Rosengård tappar poäng hemma mot Eskilstuna, då är SM-guldet klart redan i eftermiddag. Men SVT:s expert Frida Östberg tror inte stenhårt på att Linköping bärgar guldet.

Anspänning och press

–Just för att det är Vittsjö borta som ändå vill visa vilken kapacitet man har. Det kan bli lite anspänning för unga spelare som inte har varit i den här situationen tidigare. Samtidigt så tror jag att om Linköping får en bra start och tar med sig det här goa självförtroendet är mycket möjligt att man tar det.

Talar stjärnan Pernille Harders fina form för att Linköping fixar detta?

–Hon har formen, men jag tycker det är viktigt också att andra spelare har visat väldigt bra form. Det finns många spelare som är duktiga målskyttar, inte bara Harder och Blackstenius utan man har också Rolfö, Minde och Gajhede som kliver fram ganska ofta. Det är den här matchen jag tror skulle kunna bli lite tuff för Linköping, samtidigt så vet de att fixar de den här matchen så är det klart. Vittsjö är ett väldigt bra lag, offensivt med snabba omställningar, som det kan vara rätt tufft att möta. Men det vore kul om Linköping lyckas hantera den här pressen.

Kommer Rosengård ta poäng mot Eskilstuna?

–Det är en match som borde passa Rosengård bra med sina snabba och individuellt skickliga spelare, så den matchen tror jag de vinner. Men Eskilstuna slåss ju om att knipa en högre position i tabellen, så det är klart att de inte bara kommer ställa ut skorna. Alla vill ju slå de forna mästarna så att säga.

Skulle det vara bra för svensk damfotboll och Linköping vinner guldet?

–Det tycker jag. Framförallt beroende på hur man har jobbat i föreningen för att bygga upp, med alla de här unga spelarna -  att ge dem flera år och tid. Om man tittar på antal spelare från Linköping i landslaget, så tycker jag att där måste man ge Linköping och Martin Sjögren en eloge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.