SVT-experten Frida Östberg kräver mer av Sverige än det som laget visade i förlustmatchen mot Italien. Foto: Bildbyrån

Östberg: ”Vi kan kräva mer av Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige förlorade med 3-2 mot Italien och möter därmed Nederländerna i kvartsfinal.

– Vi kan kräva mer av det svenska laget idag, säger SVT:s expert Frida Östberg.

Förlusten gör att Sverige slutar tvåa i grupp B efter Tyskland.

Östberg tror att förändringarna i startelvan var en bidragande orsak till den svaga insatsen.

Fotbolls-EM

– Vi kan kräva mer av det svenska laget idag, mer stolthet och vinnarattityd. Jag upplever att backlinjen var påtagligt påverkade av den ”nya” konstellationen av spelare och blir bolltittande och missar sina markeringar. Offensivt behöver de involvera mittfältet för att få spelvändningar samt längre anfall, säger Östberg.

Lotta Schelin medger att det kan ha påverkat spelet.

– Det är alltid svårt. Det är en backlinje som har spelat mycket ihop och det ser man ju i de tidigare matcherna. Utifrån förutsättningarna gör de ändå det bra idag, säger hon till SVT Sport.

”Blir en härlig inramning”

Lördagens kvartsfinal mellan Nederländerna och Sverige har avspark 18.00 och sänds i SVT.

– Hemmanationen fyller arena efter arena, det kommer bli en härlig inramning! Nederländerna har starka kanter med Van de Sanden – som toppat sitt livs form – samt Lieke Martens, en spelare som kan avgöra matcher på egen hand. Offensivt har de även Miedema med ett riktigt bra målfacit men som har mer att bevisa i detta mästerskap, säger Östberg.

– Defensivt har de ett nytt mittbackspar som kommer vara stabilare än första matcherna men det är i en aggressiv press mot deras backlinje som Sverige kan störa deras spel.

Lördagens kvartsfinal mellan Nederländerna och Sverige har avspark 18.00 och sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-EM

Mer i ämnet