Östersundsspelarna hade stor uppvisning

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds FK har gått som tåget på den europeiska scenen men på fredagskvällen var det en annan scen som var i fokus då årets kulturprojekt – samisk kultur skulle framföras. Under en timmes föreställning bjöd spelare och ledare på rapmusik, joik och dikter.

– Det har varit extremt svårt att skriva och rappa sina egna texter då vi varken kan skriva eller rappa, säger Saman Ghoddos till SVT Sport inför showen.

Vid sidan av fotbollen har Östersunds FK sina årliga kulturprojekt som alla i klubben måste delta i. Tidigare år har man bland annat, dansat balett, sjungit och skrivit en bok. Årets tema är samisk kultur och under året har den samiska rapartisten Maxida Märak väglett och utbildat Östersund.

– Jag visste i stort sett ingenting om samer om jag ska vara ärlig, säger Tom Pettersson.

Årets kulturprojekt avslutas på fredagskvällen med en stor föreställning på Jamtlis utomhusscen inför 2000 personer. Spelarna och ledarna framförde bland annat egenskriva rappar och så blev det även joik.

– Det har varit jätteroligt, det är någonting utöver fotbollen som gör oss till den grupp vi är det är därför det gick så bra förra året och i år, säger Saman Ghoddos.

Tror du att du har  blivit en bättre fotbollsspelare av de här?

Ja det tycker jag och framförallt har det utvecklat mig som människa. Det var det värsta jag visste i skolan att stå framför människor och prata och nu ska vi rappa och joika inför 2000 personer, säger Tom Pettersson.

Om mindre än en vecka är det åter den europeiska scenen som väntar då Östersund tar emot Zorya Luhansk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.