Östersunds Brwa Nouri. Foto: Bildbyrån

Östersund är en seger ifrån historieböckerna

Uppdaterad
Publicerad

De har redan stått för ”årets prestation”.

I kväll ska Östersund som första svenska lag gå vidare till sextondelsfinal i Europa League.

– Vi kommer aldrig känna oss som favoriter, säger lagkapten Brwa Nouri.

Det är en intern väderkamp i Östersund just nu. Mellan fotbollsplanen och skidskyttestadion skiljer bara en större parkeringsplats. Fotbollsfans vill ha snöfri plan och värme medan skidskyttarna vill ha minusgrader och mer snö till världscupspremiären på söndag.

Lagom till matchstart verkar nu snön avta och plusgraderna komma.

Europa League

Men uppladdningen inför matchen har varit tuff.

– I onsdags var det minus tolv grader, så det var tufft. Men fyra plus känns som vårvärme, säger tränare Graham Potter och skrattar.

Nu är det inga soldyrkande sydeuropéer som står för motståndet. Ukrainska Zorja Luhansk är vana vid minusgrader och snö.

Inget favoritskap

Förutsättningarna är enkla inför matchen. Vinner Östersund i kväll är jämtarna klara för slutspel där lag som Arsenal, Milan, Villarreal och Lazio kan bli nästa motståndare.

Blir det bara en poäng behöver laget ytterligare en poäng i sista matchen borta mot Hertha Berlin för att inkassera ytterligare minst 7,6 miljoner.

Trots 2–0-segern borta mot Zorja Luhansk och ledningen i gruppen vill inte laget se sig som favoriter.

– Vi kommer aldrig känna oss som favoriter. Men vi är bra förberedda och har bra chans mot alla lag i den här gruppen, säger lagkapten Brwa Nouri.

Och även om 2–0 såg bra ut på pappret så var det en jämn match och det ukrainska laget har övertygat ännu mer efter mötet mot Östersund.

– Vi vann 2–0 men ska kanske ha en frispark emot oss innan 1–0 och Geros ”one hit wonder” till 2–0 händer inte varje dag så vi måste vara ödmjuka. Vi möter ett lag som ligger tvåa av en anledning, säger Nouri.

”Ska bli en speciell kväll”

De hemmastarka jämtarna, obesegrade på Jämtkraft arena, har inte Hosam Aiesh och Johan Bertilsson tillgängliga. Både dras fortfarande med skador i rygg respektive fot. Kan laget ändå vinna gör de något helt unikt.

Aldrig tidigare har ett svenskt lag nått sextondelsfinal i Europa League sedan cupen fick sin nuvarande form. Östersund, som i måndags vann pris på fotbollsgalan som ”årets prestation”, kan överträffa sig själva ytterligare en gång.

– Det kommer bli tufft, det är ett bra och aggressivt lag som arbetar hårt, säger Graham Potter.

Efter en lång säsong med intensivt matchande sedan i våras har laget nu plötsligt haft det lugnt vad gäller tävlingsmatcher.

– Vi har haft två veckor med återhämtning och fokus på matchen. Vi ser verkligen fram emot det här, ska bli en speciell kväll för Östersund och Jämtland, säger Brwa Nouri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Europa League

Mer i ämnet