Foto: TT Nyhetsbyrån

Östersund och Ghoddos slipper jätteböter

Uppdaterad
Publicerad

Östersunds vd Michael Schahine uppger att skiljesdomstolen Cas stryker det tuffa bötesbeloppet på över 40 miljoner kronor kring Saman Ghoddos övergångsaffär sommaren 2018. Men ÖFK får inte värva spelare förrän 2022.

– Jag kan berätta att det blir noll kronor, säger han till Östersunds-Posten.

Saman Ghoddos skrev på för Ligue 1-klubben Amiens sommaren 2018. Affären föregicks av ett bråk med spanska Huesca som menade att svensken varit överens med La Liga-klubben om en övergång, men att Ghoddos och Östersund dragit sig ur.

Huesca anmälde därefter Ghoddos och ÖFK till Fifa – och fick rätt. Ghoddos stängdes av i fyra månader och bötfälldes med 43 miljoner kronor, något som nu inte behöver betalas.

”Huesca har inte kunnat bevisa att man skadats av spelarens brytande av kontraktet”, skriver Cas i domen.

Spelar numera i Brentford

Båda parterna valde att överklaga Fifas dom till sportens skiljedomstol Cas, och nu har deras utfall kommit. Cas skriver att domen på fyra månaders avstängning för Ghoddos, som redan avtjänats, står fast och att Östersund inte får värva spelare under två transferfönster men att bötesbeloppet strukits.

– Jag kan berätta att det blir noll kronor, säger Michael Schahine till Östersunds-Posten.

För ÖFK:s del innebär det att man inte får värva spelare under vinterfönstret från januari till slutet av mars och sommarfönstret under delar av juli och augusti. Nästa gång som ÖFK får värva spelare blir med Cas dom först i januari 2022.  Cas dom går att överklaga till Schweiz högsta domstol.

Ghoddos spelar sedan i höstas i Brentford i engelska andradivisionen som lån.

Arkiv: ÖFK:s vd om ekonomiska läget 29/9 2020

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur och när Idrottens skiljedomstol CAS kommer med ett avgörande kring den sk Ghoddos-affären kan avgöra ÖFK:s framtid Foto: Bildbyrån och Maria Harning, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer