Sensationen – Östersund klart för Europaslutspel

Succén är fullbordad.

Östersund är klart för slutspel i Europa League efter 2-0-vinsten mot Zorja Luhansk.

– Jag älskar dem, säger Östersunds tränare Graham Potter till SVT Sport.

2–0 i kväll mot Zorja Luhansk och fortsatt obesegrat på hemmaplan i Europa League.

Östersund slutar aldrig förvåna. Även om alla borde ha lärt sig hur ÖFK fungerar vid det här laget. I östersundarnas första kval i Europaspel någonsin slog de bland annat ut turkiska storklubben Galatasaray.

Europa League

Och sedan i gruppspelet inledde Östersund med bortavinst mot Zorja Luhansk, följde upp det med 1–0-seger mot Bundesligalaget Hertha Berlin, var några minuter från tre poäng mot La Liga-klubben Athletic Bilbao som kvitterade sent.

Första förlusten kom senast borta i Baskien. Men i kväll kunde Östersund säkra slutspel i Europa League vid seger hemma mot Zorja Luhansk. Och visst lyckades de svartröda.

För trots att ligasäsongen är över för Östersund var det ett explosivt och rappt ÖFK som totaldominerade första halvlek mot Zorja. Hemmalaget skapade flera vassa chanser och strax före paus kom utdelningen. Curtis Edwards tog emot en krossboll, från högerkanten passade sedan engelsmannen hårt in mot mål och det såg ut som om anfallaren Alhaji Gero styrde in bollen. 1–0 till Östersund, i efterhand ändrade Uefa målskytt och mittbacken Dmytro Gretjyshkin noterades för ett självmål.

Ghoddos säkrade segern

Efter en första halvlek endast inriktad på anfall tvingades Östersund fokusera lite mer på försvar i andra när gästerna försökte skapa kvitteringsmöjligheter. Chanserna blev tämligen få, däremot var den bästa riktigt farlig men Aly Keita stod för en imponerande reflexräddning på skottet från nära håll.

Östersund höll ut. Och med drygt tio minuter kvar av matchen tryckte sig lagets stjärna Saman Ghoddos fram på offensiv planhalva. Och anfallaren avlossade ett hårt skott nära stolpen, och från ett Östersundsperspektiv rätt sida om stolpen. 2-0 till Östersund.

– Vi visste att vi hade allt att vinna och allt i egna händer, och så går vi ut och gör en sådan här match. Obeskrivligt. Verkligen en saga, säger Gabriel Somi till SVT Sport och fortsätter:

– Vi höll i bollen och hade full kontroll på matchen. Nu ska det bli spännande att se vilka vi får möta.

Och laget som spelade i division två för sex år sedan är nu klart för slutspel och sextondelsfinal i Europa League. Eftersom Athletic Bilbao vann mot Hertha Berlin är gruppsegern inte säkrad än för Östersund, som har två poäng mer än La Liga-laget med en omgång kvar.

Senast ett svenskt lag var i slutspel i Europa League var Helsingborg säsongen 2007/2008.

Startelvor Östersund-Zorja

Östersund: Aly Keita – Ronald Mukiibi, Sotirios Papagiannopoulos, Tom Pettersson, Gabriel Somi – Curtis Edwards, Brwa Nouri, Fouad Bachriou – Alhaji Gero, Saman Ghoddos, Ken Sema

Zorya: Andrej Lunin – Jevhen Opanasenko, Alexander Svatok, Dmytro Gretjyshkin, Artem Sukotskij – Ihor Kharatin, Alexander Andrejevskij, Alexander Karavaev, Artem Gordijenko, Artem Gromov – Lury