Foto: TT Nyhetsbyrån

Övervakningsfilm raderades – ”På väg mot skandal”

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen kring kaoset inför Champions League-finalen rullar vidare.

Viktig bevisning kan dock ha gått förlorad sedan övervakningsmaterial från Stade de France raderats.

Övervakningsfilmer från kamerorna utanför Stade de France som fångat kaoset inför Champions League-finalen har raderats. Kritiker anklagar nu franska myndigheter för att försöka mörklägga händelsen.

Det franska fotbollsförbundet hävdar att filmerna förstörts automatiskt eftersom de inte begärts ut av rättsliga myndigheter.

Avslöjandet spär på de redan heta tongångarna kring myndigheternas agerande inför matchen. Fransk polis har fått kritik för att ha skapat flaskhalsar vid ingångarna till arenan och för att ha använt tårgas och pepparspray.

”Kallas att dölja sina spår”

En statlig rapport slår fast att Frankrikes anseende skadats av händelsen och oppositionen i landet var inte sena att haka på när avslöjandet om övervakningsfilmerna kom.

– Det kallas att dölja sina spår, säger Marine Le Pen, ledare för det nationalistiska partiet Nationell Samling.

Polisen bad om övervakningsfilmerna, men inte förrän det blivit känt att de var raderade, säger en källa till AFP.

Stade de France får behålla övervakningsfilmer i upp till 30 dagar, men servrarna klarar endast av att lagra dem i en dryg vecka.

”På väg mot stats-skandal”

Den franska polisen twittrar att även om man inte har materialet från arenans kameror, har man fortfarande sin egna att tillgå.

Men vice ordförande för senatens lagkommission, David Assouline, säger att han var ”lamslagen” av nyheterna och tillade att de visade på en ”otrolig brist på samordning” mellan polisen och politikerna.

– Vi är på väg mot en stats-skandal, säger Bruno Retailleau, ordförande för Republikanerna i senaten.

Från regeringssidan säger man dock att tillräckligt med bevis finns för att ta utredningen vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.