Förbundskapten Janne Andersson. Foto: Bildbyrån

Janne Andersson: ”Vi kanske ska sluta prata om defensiv balans”

Uppdaterad
Publicerad

Gustav Svensson blev utvisad strax innan paus hemma mot Portugal, men trots det fortsatte Sverige spela med två anfallare för att jaga en kvittering. Då tycker förbundskapten Janne Andersson att han har visat att han inte är en försiktig förbundskapten.

– Vi kanske kan sluta prata om defensiv balans, säger han på presskonferensen efter matchen.

Det Janne Andersson valde att göra i paus efter att Svensson blivit utvisad var att fortsätta med en 4-3-2-uppställning.

– I paus väljer jag att vi spelar 4-3-2 med ett oerhört offensivt balanserat lag i andra halvlek. Det gjorde jag för att vi ändå skulle gå för det. Vi fick inte så mycket utdelning, men vi gav det ett försök, säger förbundskaptenen.

Herrlandslaget i fotboll

Andersson vill inte skylla förlusten på Svensson som tog två gula kort.

– Jag kommer inte peka på Gustav, men som fotbollsspelare får man lära sig av alla situationer. Men har man ett gult kort så får man vara lite försiktig kanske. Men här läxas inte upp någon, säger han.

Efter matchen mot Frankrike blev det en stor debatt om ifall Dejan Kulusevski borde ha startat. Idag fanns han med i startelvan.

– Han gör en helt okej match. Som matchen blir så blir det mindre möjlighet att göra offensivt bra grejer. De som trodde att man går in och dominerar en landskamp som 19-20-åring, så fungerar det inte. Men det är jättebra matcher för både Dejan Kulusevski och Alexander Isak att få för att kunna vara med i framtiden och fortsätta konkurrera. Klart godkänt för båda två, säger förbundskaptenen.

Förbundskaptenen berättar också att orsaken till att Victor Nilsson Lindelöf inte ens fanns med på bänken var att han kände sig sliten efter en lång säsong med Manchester United.

KLIPP: Cristiano Ronaldo sänkte Sverige med två drömmål

MATCHFAKTA

Sverige-Portugal 0-2 (0–1)

Mål: 0–1 Cristiano Ronaldo (45), 0–2 Cristiano Ronaldo (72).

Utvisning, Sverige: Gustav Svensson (44, e två varningar).

Varningar, Portugal: Raphael Guerreiro, Joao Felix.

Domare: Danny Makkelie, Nederländerna.

Laguppställningar:

Sverige (4–4–2): Robin Olsen – Emil Krafth, Filip Helander, Pontus Jansson, Ludwig Augustinsson – Dejan Kulusevski (Albin Ekdal 90), Kristoffer Olsson, Gustav Svensson, Emil Forsberg (Mattias Svanberg 79) – Marcus Berg, Alexander Isak (Robin Quaison 71).

Portugal (4–3–3): Anthony Lopes – Joao Cancelo, Ruben Dias, Pepe, Raphael Guerreiro – Danilo, Bruno Fernandes, Joao Moutinho (Ruben Neves 73) – Cristiano Ronaldo (Diogo Jota 81), Jo?o Félix, Bernardo Silva (Goncalo Guedes 22).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herrlandslaget i fotboll

Mer i ämnet