Michel Platini har varit i blåsväder många gånger genom åren. Foto: Bilbyrån

Platini gripen av fransk polis – förhörs kring Qatar-VM 2022

Uppdaterad
Publicerad
Fransk polis grep under morgonen den förre Uefa-presidenten Michel Platini. Han uppges förhöras av en antikorruptionsenhet angående att Qatar 2010 tilldelades fotbolls-VM 2022.

Det är franska Mediapart som kommer med uppgifterna skriver Daily Mail. 63-årige Platini var ordförande i Uefa mellan 2007 och 2015 när han fick avgå efter svidande kritik från Fifas etiska kommitté. Han avstängdes då från all kontakt med fotboll i åtta år men fick senare straffet reducerat till fyra år och går ut i oktober i år.

De franska myndigheterna ska bland annat ha visat intresse för en middag i det franska presidentpalatset i Paris den 23 november 2010. Då deltog Platini, Frankrikes dåvarande president Nicolas Sarkozy och den dåvarande emiren av Qatar, Tamim bin Hamad Al-Thani.

Det var i december 2010 som Qatar tilldelades VM i ett kontroversiellt beslut. Vid samma möte tilldelades Ryssland VM 2018. Det är väldigt ovanligt att två VM-slutspel delas ut på ett bräde, vilket skedde 2010.

Qatar besegrade USA

I våras avslöjade Sunday Times att att Qatar erbjöd över 800 miljoner euro (9,13 miljarder kronor) till Fifa inför omröstningen som gav landet VM-värdskapet.

Påståenden om korruption och mutor har lyfts fram åtskilliga gånger i samband med att Qatar valdes till VM-värd för över åtta år sedan. Qatar besegrade då USA, Australien, Sydkorea och Japan i omröstningen.

Fifa undersökte budgivningen under två år men friade den, skriver BBC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer