Polen till VM – Danmark till playoff

Polens 4–2 mot Montenegro säkrade en plats i fotbolls-VM nästa år.

Danmark spelade 1–1 mot Rumänien och är en av grupptvåorna som kan se fram emot playoff i november.

Polen behövde en poäng mot Montenegro för att säkra gruppsegern och ganska snart verkade läget lugnt i Warszawa. Krzysztof Maczynski satte 1–0 i sjätte minuten och när det montenegrinska försvaret rullades upp efter drygt en kvart ökade Kamil Grosicki till 2–0.

Men en vacker bicycleta från Stefan Mugosa innebar en reducering i 78:e minuten. Fem minuter senare kvitterade Zarko Tomasevic för Montenegro och Polen verkade ha drabbats av VM-frossa. Då snappade Robert Lewandowski upp en dålig bakåtpassning och satte 3–2 i 85:e – vilket sedan blev 4–2 efter ett självmål bara två minuter senare.

VM-kval fotboll

Oavgjort för Danmark

För Danmark betydde Polens seger å ena sidan att möjligheten att vinna gruppen och direktkvalificera sig till VM var borta. Å andra sidan att danskarna var garanterade en plats i playoff, eftersom Montenegro inte längre hotade om andraplatsen.

Hemma på Parken i Köpenhamn kryssade Danmark, 1–1, mot Rumänien. Nicklas Bendtner drogs i tröjan i straffområdet varpå Christian Eriksens halvdana straff letade sig in i mål i 60:e minuten, men rumänerna kvitterade i slutminuterna. Polen vann gruppen på 25 poäng, medan Danmark stannade på 20.

Inget VM för Skottland

Skottland fick VM-drömmarna grusade i Slovenien, där kvitteringen av Robert Snodgrass till 2–2 i 88:e minuten inte var tillräcklig. Slovakien slog samtidigt Malta med 3–0 och blir därmed tvåa i grupp F, tack vare bättre målskillnad än skottarna. Men Slovakien löper ganska stor risk att bli den sämsta tvåan och kan därmed missa playoff ändå.

Redan VM-klara gruppettan England vann borta mot Litauen, 1–0, efter straffmål av Harry Kane.