Från derbyt mellan Hammarby och Djurgården i oktober 2016. Foto: TT Nyhetsbyrån

Polisen öppnar för tomma läktare i allsvenskan

Uppdaterad
Publicerad

Allsvenska högriskmatcher kan i framtiden komma att spelas inför tomma läktare. Det öppnar kriminalkommissarien Fredrik Gårdare för i podcasten ”Lundh”.

– Kanske man måste komma dit helt enkelt, säger han i podcasten som produceras av TV4:s Fotbollskanalen.

Fredrik Gårdare leder en aktionsgrupp inom polisen som arbetar mot de grovt kriminella krafter som försöker infiltrera idrottsmiljön. Han är inne på att fler matcher borde stoppas på grund av säkerhetsbekymmer:

– Ja, på något sätt. Vi har pratat så länge om att vi avbryter matcher, att stoppa matcher. Matchen får spelas men utan åskådare. Det har vi snackat om i alla år. Vissa beslutsfattare inom polisen har varit på gränsen att ta ett sådant beslut flera gånger, säger han.

Aktionsgruppen tillsattes i januari 2017 och målet är såväl tydligt som långsiktigt:

– Tanken är att få en långsiktig effekt, att vi ska få bort de som organiserar det här stöket, våldet och annan brottslighet runt. Sedan har vi från polisen blivit bättre på ordningen runt omkring arenan och fotbollsklubbarna har blivit bättre på detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer