Foto: Bildbyrån.

Sydkorea slog Portugal – mål på tilläggstid gav åttondel

Uppdaterad
Publicerad

Sydkorea slog Portugal med 2-1 och ett mål på tilläggstid tog laget till åttondelsfinal efter ett sanslöst drama med Uruguay-Ghana som parallell match.

På tilläggstid rusade den maskförsedde Tottenhamstjärnan Son Heung-min genom hela planen och spelade fram till inbytte Hwang Hee-chan, klarade sig från offside med minsta möjliga marginal, som fri gjorde 2-1 för Sydkorea. Det blev galen glädje bland spelare och fans.

– Jag är så lycklig och vi förtjänade det. Det vi gjorde i de tre matcherna var mer än vad som krävdes för det här. Det var känslosamt och skönt att kunna ge den till tränaren Paulo Bento, säger Sydkoreas assisterande förbundskapten Sergio Costa i SVT:s sändning.

Bento var avstängd efter att ha fått ett rött kort.

Tårarna flödade hos Son Heung-min

De sydkorenska spelarna samlades i en ring mitt på planen för att vänta in resultatet i Uruguay-Ghana och vild glädje utbröt när den matchen var slut. De sydkoreanska spelarna sprang sedan mot fansen och gjorde ”sälen”. Son Heung-min var känslosam och tårarna bara flödade. Han gick en kamp med klockan för att kunna spela VM trots en allvarlig ansiktsskada.

Sydkorea var beroende av resultatet i Uruguay-Ghana för att gå vidare och när Sydkorea gjorde 2-1 syntes en förtvivlad Luis Suarez på Uruguays bänk. Där hade man tio minuter kvar att spela när Sydkorea spelat klart sin match.

Redan åttondelsklara Portugal, som luftade flera spelare men Cristiano Ronaldo spelade, såg ut att släcka Sydkoreas hopp när Ricardo Horta gjorde 1-0 redan i den femte minuten. Pepe slog en boll i djupet och Diogo Daolot spelade in den snett inåt bakåt till Horta som slog till direkt.

Sydkorea fick dock tillbaka hoppet när Kim Young-gwon kvitterade till 1-1 efter en knapp halvtimme. Ronaldo fick bollen på ryggen efter en hörna och Kim Young-gwon slog till från nära håll.

Ronaldo hade ett par chanser, bland annat ett friläge som han brände i första halvlek. I den 65:e minuten byttes Ronaldo ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.