Malcom, till vänster, presenterades av Roma men var ett dygn senare klar för Barcelona och kysste klubbmärket direkt. Nu förklarar Romas sportchef Monchi, till höger, vad som hände. Foto: TT

Malcom presenterades av Roma – gick till Barcelona

Uppdaterad
Publicerad

Affären var i hamn, meddelade Roma och Bordeaux. Ändå hamnade Malcom i Barcelona.

– Jag sa att vi hade en överenskommelse. Bordeaux svarade att inget var påskrivet, förklarar Romas sportchef Monchi.

De senaste dagarna har fotbollsvärlden fått smaka på en transfersoppa, tillagad av Roma, Bordeaux, Barcelona och den brasilianske yttern Malcom.

Malcom stod redo att lämna Bordeaux för Roma och enligt uppgifter tog mamman flyget till Rom för att möta honom. I sista stund klev dock Barcelona in i bilden och snuvade Roma på ett tungt nyförvärv.

Båda klubbar offentliggjorde

I en lång intervju på Romas officiella hemsida berättar sportchef Monchi vad som har hänt.

– Det är lätt att förklara, men svårt att förstå. I förrgår nådde vi en överenskommelse med Bordeaux, spelaren och agenten. Då fick jag ett samtal av Bordeaux-presidenten Stephane Martin. Han sa att det vore bäst om vi gick ut med det officiellt, att allt var klart. Jag sa att det inte vore idealiskt för oss, men han insisterade och till slut gick både vi och Bordeaux ut på Twitter med ett offentliggörande, säger Monchi och fortsätter:

– Någon timme senare fick jag ett samtal av en av spelarens representanter. Han sa att Bordeaux hade dragit tillbaka sin tillåtelse, att spelaren inte fick kliva på planet till Rom. Jag ringde Martin, som sa att ett högre bud kommit från Barcelona och att vi måste matcha det. Jag svarade att vi hade en överenskommelse, att affären var i hamn, men han menade att ingenting var signerat.

Både Roma och Bordeaux gick ut med att Malcom skulle till Roma. Ett dygn senare stod 21-åringen i Barcelonas tröja. Foto: TT/Twitter

Roma gav inte upp

Monchi ville inte matcha budet, men Romas president James Pallotta insisterade och bad sin sportchef att erbjuda en högre summa än Barcelona.

– Jag ringde Bordeaux-presidenten och berättade att vi kunde betala lika mycket som Barcelona. Han sa att vi behövde skicka ett formellt bud. Det gjorde vi, och spelaren skulle återigen få tillåtelse att ta planet till Rom om allt löste sig. Jag pratade därefter med Malcoms agent Fernando Garcia. Han skulle träffa Bordeaux för att säkerställa att Malcom fick åka hit, säger Monchi och fortsätter:

– Agenten och Bordeaux träffades och informerade mig om att allt var klart och att de var redo att åka till Rom. Strax därpå hörde de av sig igen och sa att ett ännu bättre bud krävdes, eftersom Barcelona fortfarande tryckte på för en övergång. Det fick vara nog, sa jag. Jag ville inte delta i något budkrig. Vi kunde inte fortsätta på det viset. Nu överväger vi att ta till rättsliga åtgärder. Vi har inget signerat, men flera meddelanden från agenten och presidenten. Det är åtminstone värt att fundera på.

Tränaren: ”Bättre att vara tyst”

I går presenterades Malcom av Barcelona för motsvarande 425 miljoner kronor. Brassen har signerat ett femårskontrakt.

Roma får fortsätta leta efter den spelartyp man saknat sedan Mohamed Salah lämnade i fjol. Utöver Monchi uttalar sig tränare Eusebio Di Francesco.

– Förhandlingarna gick inte som vår sportchef tänkt sig, men jag bryr mig inte så mycket. Det har pratats för mycket om Malcom. Ibland är det bättre att bara vara tyst.

Roma rustar för kommande säsong med värvningarna av Justin Kluivert, Javier Pastore och den svenske landslagsmålvakten Robin Olsen – vars övergång hamnat i skuggan av Malcom-soppan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.