Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Problem med underlaget inför den svenska måstematchen

Uppdaterad
Publicerad

I morgon ska Sveriges öde i fotbolls-EM avgöras när Portugal väntar i den sista gruppspelsmatchen.

Matchen spelas i Leigh, där gräsmattan varit i fokus då skicket inte varit optimalt. En faktor som kan påverka Sveriges spel.

– Mattan är otroligt viktig och för vår del så vill vi gärna att den inte ska vara torr för att få fart på bollen, säger Stina Blackstenius till SVT Sport.

Enligt uppgifter till SVT Sport har man haft problem med gräsmattan i Leigh, där morgondagens match spelas. Utifrån ser gräsmattan perfekt ut, men den har varit torr, något som arrangören har jobbat hårt med att återgärda.

Pratats en del om att mattan här har haft problem med att torka ut och att Tottenhams planskötare varit på väg för att titta på den. Även om Portugal är ett kvick och tekniskt lag, vad hade det betytt för er om gräsmattan är långsam?

Mattan är otroligt viktig och för vår del så vill vi gärna att den inte ska vara torr för att få fart på bollen, vi får känna på den i dag och se vad dom annars hittar för lösningar. Det är bra att vi är här och tränar i dag, säger Stina Blackstenius till SVT Sport.

Även Hanna Glas är inne på spåret att en torr gräsmatta inte vore bra för det svenska spelet.

– Vi vill spela snabbt och använda våra snabbheter och då är det en fördel om mattan är snabb.

Gerhardsson: ”Kommer inte klippa ner gräsmattan själva”

Förbundskapten Peter Gerhardsson:

– När vi kom så trodde vi att det var konstgräs. Mattan såg fantastisk ut. Det är klart att en väldigt tät gräsmatta dunstar. Blir det väldigt varmt i morgon så kommer det att gå långsammare. Sedan vet jag inte om det är en fördel eller nackdel mot just Portugal. Men det kommer i alla fall vara lika för båda lagen.

– Men det finns inte heller särskilt mycket att göra. Vi kommer inte komma hit och klippa ner gräsmattan själva. Vi kommer träna på gräsmattan i en timme, då kommer vi få en bild om hur det är.

Sverige ställs mot Portugal i morgon söndag klockan 18.00. En match som blir avgörande ifall Sverige ska gå vidare till kvartsfinal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.