Arkivbild Foto: Bildbyrån

Proppen ur för Norrköping och Holmberg

Bitarna föll på plats.

IFK Norrköping hittade tillbaka till det sätt man vill, kan och ska spela fotboll. Och en anfallare gjorde mål igen.

Då blev det proppen ur – 3–0 hemma mot Jönköpings Södra.

Kalle Holmberg vräkte in mål under försäsongens träningsmatcher och på IFK Norrköpings väg mot final i svenska cupen.

Sedan började allsvenskan – och då kom svackan.

Inte bara för honom. Norrköping har pendlat rejält i prestationerna och som anfallare har Holmberg lidit av både bristande understöd och tveksam form.

Säsongens första allsvenska mål dröjde 405 minuter men det var desto viktigare. När Jönköpings kompakta och välorganiserade defensiv bjöd på en sällsynt blotta i den första halvlekens sista minut högg Norrköping direkt.

”Skönt att göra mål”

Holmberg nådde inte högerbacken Linus Wahlqvists inspel, men Sebastian Andersson fångade upp bollen vid kortlinjen, spelade snett inåt bakåt och där kom Holmberg.

– Skönt att vara först på andrabollen. Så länge laget presterar bra och laget vinner är jag nöjd, men självklart är det skönt att göra mål, sade han till C More.

Jönköpings lagkapten Tommy Thelin var inte lika nöjd.

– Vi har pratat om att deras anfallare inte får vända upp. Då är de farliga och vi fick smaka på det, sade han till C More.

Mål förändrar matcher och Holmbergs första i årets serie hade en positiv effekt på en annars så långt låst och försiktig historia.

Det fick fart på... Jönköping. Tränaren Jimmy Thelin lät spelarna kasta både bälten och hängslen. Tio minuter efter pausen hade Jönköping skapat mer framåt än under de första 45. Men det man satsade på offensiven kostade i defensiven.

Luften gick ur

Mitt i Jönköpings kvitteringsjakt kom Niclas Eliasson runt på högerkanten och framför mål rörde sig Holmberg mot en fri yta.

Där kom bollen. Sedan låg den bakom Anton Cajtoft. Och luften gick ur Jönköping.

Eliasson hade en bra kväll och noterade sin andra målgivande passning när han serverade Filip Dagerstål till 3–0. Det var nära att han gjort ett mål också, men stolpen var i vägen.

Efter förlusterna mot Östersund (i både allsvenskan och cupfinalen) och Sirius har managern Jens Gustafsson fått fason på Norrköping. Högre intensitet, bättre rörelse och mer fart i passningsspelet ligger bakom vinsterna mot Häcken och Jönköping.

Och, förstås, en anfallare som gör mål igen.