Foto: Bildbyrån

Psykologen: Så ska Djurgårdens spelare klara guldpressen

Uppdaterad
Publicerad

Djurgården har SM-guldet i sina egna händer.

En stor press, skulle man kunna tänka sig.

Men så ska spelarna inte tänka, slår lagets mentala tränare fast.

Det är Djurgården som har det bästa utångsläget inför den sista och avgörande omgången i allsvenskan. Om de vinner mot IFK Norrköping är SM-guldet deras.

Med det i åtanke är det inte utan att man undrar om det kan vara på väg att smyga sig in lite SM-guldfrossa i laget? Nej, slår lagets mentala tränare, psykologen och psykoterapeuten Curt Engquist, fast. Däremot så medger han att spelarna så klart känner av att det är en stor speciell match som är i antågande.

– Det märker väl alla som följer fotboll just nu, att det är något spännande och intressant som är på väg att hända. Och något väldigt kul. Så det är klart att spelare och lag känner att det inte är någon vanlig helg. Det är klart att det är lite speciellt nu när det drar ihop sig, så det är klart att det känns och märks på väldigt många sätt, säger han till SVT Sport, och fortsätter:

– Men framför allt tror jag att de allra flesta i Djurgården ser fram emot det och tycker att det är väldigt kul.

”Är en speciell match”

Men när det är en så pass speciell match, hur ska man då hantera det mentalt? Hur ska man göra för att inte bli negativt påverkad av alla extra förväntningar? Det är inte det enklaste medger Curt Engquist.

– Alla är medvetna om att det är en speciell match. Det är en viktig match och en speciell match, det vet alla. Det tror jag inte kan undgå någon, inte dig heller. Men det går inte att göra det till något annorlunda än vad det är. Det är en match som ska spelas under 90-95 minuter som två lag försöker vinna, säger han, och fortsätter:

– Det är det som fotboll handlar om. Det är det vi ska förhålla oss till. Vi ska ta tre poäng.

”Är en utmaning”

Trots matchens dignitet, och trots att det nog är många som både frågat spelarna kring hur de skulle känna vid ett guld och kring en förlust, så hävdar Curt Engquist att inte märkt av någon större nervositet hos spelarna.

– Jag tror att det mer är andra runt omkring som är oroliga, fans och andra inom Djurgården. Så vi försöker att inte gå den vägen, utan mer verkligen se det som en chans att få vara med om något, och att ta den chansen. Men det är så klart lättare sagt än gjort, säger han med ett skratt, och  fortsätter:

– Vi försöker hjälpas åt att hitta den optimala nivån av anspänning där vi presterar som bäst.

Men hur gör man för att ta det som en vanlig match när det är ett så speciellt läge som det är nu?

– Det är en utmaning att ställa sig fri från andras förväntningar, förhoppningar och osäkerhet. Men det gäller att skilja sig från deras känslor, att inte bli bärare av dem. Utan vi har vår sitatuon och vårt sammanhang. Men det är inte lätt, det vet både du och jag, att det är lätt att bli smittad när andra blir oroliga.

– Det gäller verkligen att skilja på sig själv och andra. Det är lätt att säga, men professionella idrottsmän är bra på det. De kan lyssna på det, men vet att det är andras business.

Engquist tror även att det är bra om människor runt om spelarna försöker visa så lite nervositet som möjligt.

– Det är klart, kan kompisar runt omkring mer prata om att det ska bli kul och vara positiva och ha ett normalt förväntanstryck på spelarna så blir det lättare för spelarna att bara gör det de ska göra – alltså spela fotboll och inte ta hand om andras känslor och oro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.